Mennyire érdemes vásárláskor az értékelésekre hagyatkozni?

Az elmúlt tíz évben alaposan megváltoztak a vásárlási szokásaink. Míg az ezredforduló előtt – és még utána is jó pár évig – ez általában úgy nézett ki, hogy bementünk egy, az általunk keresett termékre szakosodott áruházba, alaposan körbenéztünk, kipróbáltuk, amit ki lehetett, majd választottunk és fizettünk.

Ma már ennél jóval kényelmesebbek vagyunk. Ahogy ezernyi más dolgot, úgy a vásárlást is szeretjük otthonunk kényelméből intézni amikor csak lehet, így aztán sok esetben inkább valamelyik webáruház kínálatából választunk. Ez persze valóban sokkal kevesebb macerával jár, és sok terméktípus esetében nincs is benne nagy kockázat, ám vannak olyan esetek, amikor bizony nem könnyű eldönteni, hogy honnan és melyik modellt válasszuk. Ilyenkor aztán különböző technikákat vethetünk be, amelyek némiképp segítenek a választásban, ám nem árt óvatosnak lennünk. Főképp azért, mert ilyenkor a legtöbben a vásárlói véleményekre hagyatkoznak, amelyek sajnos bár sok esetben egyöntetűnek tűnnek, korántsem annyira megbízhatóak, mint ahogy azt gondolnánk.

Ennek több oka is van, és az, hogy ezek a vélemények manipulálhatóak, az csak az egyik – és messze nem a legjelentősebb -. A különböző megfigyelések ugyanis egyöntetűen arra a következtetésre jutottak, hogy a felhasználók által nagyra értékelt termékek egy jelentős része a hivatalos teszteken nem teljesített valami jól, ráadásul fordítva is ez a helyzet. Miért lehet ez? Nos, az egyik ok például a márkahűség. Ez lehet pozitívan és negatívan is túlzó, ám ennél is gyakoribb az a szituáció, amikor csak a szélsőséges véleménnyel rendelkezők írnak véleményt az adott termékről – vagy épp webáruházról -. Akiknek volt valamilyen problémájuk, de nem eget rengető – vagy inkább elengedték az egészet -, azok sokszor nem pazarolnak időt a véleményezéssel, így hát összességében fals képet kapunk. A tanulság ebből annyi, hogy inkább a specifikus kérdéseinkre keressünk válaszokat az értékelések között, ha pedig a minőségre vagyunk kíváncsiak, akkor olvassunk inkább teszteket, hisz szinte minden termékről találni az interneten valamilyen részletes beszámolót.