Mennyi képernyőidő káros a gyereknek?

Amikor egy kisbaba megszületik, olyankor rengeteg minden megfogadnak a szülei. Soha nem lesz kiabálás, nem lesz bulizás tizennyolc éves korig, no és persze a mi gyerekünk iskolás koráig nem foghat majd telefont/tabletet a kezébe, a tévénézést pedig úgy felejtse el, ahogy van.

Szép dolgok ezek a fogadalmak, ám egy dolog az elmélet, és megint más a gyakorlat. Hisz papíron persze jól mutat, hogy a gyerkőc majd eljátszik mellettünk, míg mi végzünk a házimunkával, vagy épp levágjuk a körmét, ám a valóságban ahogy egy kiskópé elér a totyogós korba, onnantól már saját akarattal rendelkezik, amit az esetek nagy részében végig is visz. Ilyenkor pedig a szülő komoly áldozatokat lenne képes hozni annak érdekében, hogy csak 10 percre egy helyben maradjon az örökmozgó gyerkőc, s erre bizony nemigen létezik alkalmasabb eszköz egy tableten elindított mesénél.

Ám ilyenkor rögtön jön a lelkiismeret furdalás, hisz manapság már a csapból is az folyik, hogy a képernyőidő nem csak ránk, felnőttekre van rendkívül rossz hatással, de a kicsik fejlődését is nagyban befolyásolja. Felmerül tehát a kérdés: mit és mennyit szabad, mivel nem ártunk, ha kütyüzésről van szó? Szerencsére ma már nem kell teljesen sötétben tapogatózni, hisz vannak nemzetközi ajánlások a kicsik képernyőidejére vonatkozóan. Eszerint másfél, de inkább két éves kor alatt egyáltalán nem szabad kijelző elé ültetni a gyermeket, ebben az időszakban egyáltalán nem szabadna találkoznia semmilyen kütyüvel. Ezt követően is csak minimálisan, az iskoláskor eléréséig nagyjából napi fél – egy óra a maximum, de az is csak úgy, hogy valamelyik szülővel közösen, kifejezetten a gyerek korosztályának készült applikációt, vagy tartalmat böngészve. Azaz – tűnjön bármennyire is kézenfekvő és kényelmes megoldásnak -, gyakorlatilag soha nem szabadna egyszerűen csak leültetni egy mese elé a csöppségeket, amíg mi elvégezzük a halaszthatatlan teendőinket. Ugyancsak érdemes ezt a megoldást mellőzni hosszú utakon is, mert bár kényelmes tűnik, de épp azt akadályozza meg, hogy a kicsik megtanulják, hogy hogyan tudják leküzdeni az unalmukat és az ebből fakadó stresszt. Próbáljunk meg inkább mesélni, könyvet olvasni, vagy a korosztályának megfelelő utazó játékkal játszani. Több energiát igényel, ám a gyermek fejlődése szempontjából ezerszer jobb megoldás.