Mennyi az ideális korkülönbség egy párkapcsolatban?

Lányregényekben, romantikus novellákban, no és persze szappanoperákban állandóan visszatérő elem, amikor a gazdag, jóképű, középkorú milliomos férfi beleszeret a húszas évei elején járó szegény lányba.

Ezeknek a történeteknek általában mindig ugyanaz a menete. Hosszas küzdelem árán végül egymásra találnak, s legyőzve az akadályokat boldogan élnek, míg meg nem halnak. Hisz nem csak a társadalmi különbségeket kell legyűrniük, de a rosszalló tekintetekkel is meg kell birkózniuk, hisz a nagy korkülönbség mögött az emberek mindig valamilyen hátsó szándékot vélnek – vagy szeretnének – felfedezni. Ennek persze valahol érthető az oka, hisz ha körbe tekintünk például a sztárvilágban, akkor rengeteg olyan párra bukkanunk, ahol minimum megkérdőjelezhető, hogy a feleket valóban az őszinte kötődés tartja össze, és nem valamiféle anyagi érdek.

Ám a hétköznapokban ez igen ritkán fordul elő, hisz a legtöbben nem rendelkeznek akkora vagyonnal, ami ilyen szinten csábító lenne. Ennek ellenére azonban a nagyobb korkülönbséggel bíró kapcsolatok már egyáltalán nem ilyen ritkák, noha sokan félnek belevágni, mert attól tartanak, hogy ez sok feszültséggel és problémával járhat. Az idelis korkülönbségre azonban nincs egyetemesen alkalmazható képlet, ugyanis noha legtöbbször azt szokták felhozni ellenérvként, hogy ilyenkor túlságosan másképp látja a két fél a világ fontos dolgait, ez egyáltalán nem borítékolható tény. A felek koránál sokkal fontosabb az érettségük és a gondolkodásmódjuk. Ötven évesen is lehet valaki bohókás és megbízhatatlan, de húsz évesen is lehet érett és megfontolt. Neveltetés, beállítottság és természet kérdése, ez azonban nem derül ki egészen addig, amíg meg nem próbálnak együtt élni. Nem érdemes tehát csak a korkülönbség miatt élből elutasítani egy szerelmet, hisz számtalan példa bizonyítja, hogy sok esetben a kor nem több egy számnál, amivel nem is igazán érdemes foglalkozni.