Melyik vágódeszka a legjobb?

Elérkezett a végtelen aprítás szezonja. Egy jó vágódeszka lesz a téli partnere a pudingos sült édesburgonya, a sajtos tökfőzelékek és az élénk téli saláták elkészítéséhez. A makacs héjú zöldségek friss aprítása mellett egy sor sürgető kérdés merül fel: Milyen típusú vágódeszkák léteznek?

Melyek a legjobb vágódeszkák? Mindegyikből hányra van szükség? Vágódeszka anyagaként a fa elég puha ahhoz, hogy megvédje a szakács kését, de még mindig elég kemény a sima vágáshoz, így tökéletes minden elkészítéséhez, kivéve a nyers húst. Bár ezt is megteheti, ha hajlandó utána alaposan, szappanos mosással öblíteni.  A legjobb fa vágódeszka a szakértők szerint juharból vagy dióból készül, mert az a legpuhább és legszebb. A legtöbb falap hajlamos önmagát „meggyógyítani” (vagyis használat után lezárja a vágási vonalakat), ami megakadályozza a csírahordozó barázdák kialakulását, és hosszabb ideig jó formában tartja azokat.

A másik oldalon a fa a leginkább nedvszívó deszkaanyag, ami azt jelenti, hogy hajlamos megtartani a szagokat és a foltokat. A fa vágódeszkák tisztítása és gondozása valamivel több munkát igényel, mint a műanyag és a gumi. Az epikuros deszkák egyedülálló rést alkotnak a vágódeszka-univerzumban. Kompozit papírból és fából készültek, nem porózus felülettel rendelkeznek, ami egy kicsit puhább, mint egy műanyag tábla. A legkényelmesebb dolog ezekben a táblákban, hogy a tömörfa táblákkal ellentétben mosogatógépben is moshatóak. Ráadásul sima pala árnyalatban kaphatók – még egy ok, hogy ezeket válasszuk a tisztán műanyag opciók helyett. Még a fából készült vágódeszkáknál is puhább gumi vágódeszkákat használnak például éttermekben. Minden darabolási feladathoz, beleértve a nyers húst is, ezek a deszkák a legjobb választások. Tartósak, masszívak és könnyű a késnek is.