Leszoknál a körömrágásról? Így próbáld!

A körömrágás amellett, hogy nem túl gusztusos elfoglaltság, bizony több szempontból is rendkívül egészségtelen, ezért érdemes felhagyni vele. Ám aki gyakran űzi és már tett kísérletet arra, hogy felhagyjon ezzel a szokásával, az szembesült a ténnyel, hogy nem is olyan egyszerű megszabadulni ettől a fura szenvedélytől.

A körmünk ugyanis – bár ez nem lesz meglepő kijelentés – nem épp a leghigiénikusabb része a testünknek. Rengeteg kórokozó, baktérium és vírus képes megtelepedni alatta, ráadásul a tisztítása sem a legegyszerűbb feladat, hisz egy sima kézmosás során a körmünk alól általában nem távozik az összes lerakódás. Sajnos megfejteni azt, hogy miért is rágjuk a körmünket, szinte lehetetlen, ugyanis az okok száma szinte végtelen. Lehet, hogy éppenséggel így vezetjük le a stresszt, vagy valamilyen nyomasztó gondolat hatására merülünk el a rágásban, de sokan egyszerű rutinként alkalmazzák, amikor épp unatkoznak. Persze ha észrevesszük magunkon, hogy csak akkor rágjuk a körmeinket, amikor például stresszelünk egy munkahelyi probléma miatt, akkor tehetünk a kiváltó ok ellen, ám a legtöbb esetben a leszokáshoz sokkal inkább tudatos odafigyelésre lesz szükség.

De hogyan tudjuk elejét venni egy ilyen mélyen berögzült rossz szokásnak? Nos, a helyzet az, hogy a nőknek e tekintetben egy kicsit könnyebb a dolguk, ugyanis az egyik legegyszerűbb megoldás az a műköröm. No, nem kell valami hatalmas, óriási kreálmányra gondolni, sőt, az sem szükséges, hogy akár csak egy milliméterrel hosszabb legyen a végeredmény az ujjnál, ellenben a műköröm olyan kemény, hogy lehetetlen lerágni, így előbb-utóbb automatikusan beindul a leszokás folyamata. A férfiak se csüggedjenek, a manikűr nekik is jó ötlet, hisz a szépen rendbe tett körmökön nem igazán van mit rágni, így megvan arra az esély, hogy egy idő után már nem is próbálkozunk vele. Ha ez a megoldás nem válik be, akkor érdemes kipróbálni a külön erre a célra kifejlesztett termékek közül valamelyiket, amelyek célja, hogy a körömnek rendkívül rossz ízt kölcsönözzenek. Emellett hívjuk segítségül a családtagokat, ismerősöket és kérjük meg őket, hogy azonnal szóljanak ránk, ha azt látják, hogy belekezdtünk a körömrágásba. Nehéz dolog leszokni, ám ha az első pár héten odafigyelünk, akkor utána már megvan rá az esély, hogy soha többé nem csúfítjuk el az ujjainkat.