Lehetséges eltüntetni a striákat?

A különböző bőrproblémák sokak életét megkeserítik. Egy-egy csúnya heg, vagy egy érzékeny helyen lévő anyajegy is képes arra, hogy az ember ne legyen elégedett a saját testével. Fokozottan igaz ez akkor, amikor valakin striák jelennek meg.

Noha a köznyelv előszeretettel nevezi ezeket terhességi csíkoknak, a helyzet az, hogy egyáltalán nem csak a várandós kismamák esetében gyakori – és megnyugtatásul fontos közölni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a striák a babavárás kötelező mellékhatásai lesznek -, hanem tulajdonképpen bárkin előjöhetnek. Persze a bőr nyúlása ilyenkor szinte magától értetődő, ahogy hirtelen hízás esetén is, így kétségtelen, hogy ezekben a szituációkban sokkal gyakrabban találkozhatunk ezekkel a csíkokkal. Akit pedig zavar, az gyakorlatilag bármit megtenne azért, hogy eltűntesse, és rengeteg krémet, valamint egyéb csodaszérumnak kikiáltott kenceficét végigpróbálgat, ám szép lassan mindenki arra a következtetésre jut, hogy igazán semmi sem segít.

A rossz hír, hogy ez nem véletlen. Némi javulás ugyan elérhető, de számottevő eredményre valóban nem érdemes számítani, a striák íj módon sajnos nem tüntethetőek el. Szívesen mondanánk, hogy sokkal egyszerűbb kezelés helyett inkább megelőzni, de ez sem volna teljesen igaz. A striák ugyanis nem is a bőr, hanem a közvetlen alatta lévő kötőszövetek sérüléseinek eredményei – azok ugyanis nem képesek olyan gyorsan nyúlni, emiatt szakadnak és ez az, amit kívülről láthatunk -, ezzel pedig logikusan nem igazán lehet mit kezdeni krémekkel és olajokkal. Persze ártani egyikkel sem tudunk, ahogy az is jó, ha odafigyelünk arra, hogy kellően hidratáltak legyünk, ám azt vegyük figyelembe, hogy hirtelen súlygyarapodás és bőrnyúlás esetén benne van a pakliban, hogy striáink lesznek. Terhesség során ezzel nem kell – és nem is szabad – foglalkozni, ám annyit megtehetünk, hogy egyébként odafigyelünk az étkezésekre és elkerüljük a hirtelen súlygyarapodást, ami a második leggyakoribb kiváltó ok. Ha pedig végképp nem tudunk megbarátkozni a csíkokkal, akkor megpróbálkozhatunk különféle lézeres kezelésekkel, amelyekkel azért lehet egész jó eredményeket elérni, ám arra ne számítsunk, hogy bőrünk újra makulátlan lesz.