Lefolyótisztítás házilag

Noha nem igazán létezik kellemes háztartási baleset, egy lefolyó eldugulása még így is a kellemetlenebbek közül való, főként, mert mindig a legrosszabbkor történik. Lefolyóink ugyanis rejtőzködő elemei otthonunknak: amíg nincs velük gond, addig szinte észre sem vesszük, hogy ott vannak a konyhában, a fürdőben, ám de amikor valamelyik eldugul, akkor rögtön érezni kezdjük a hiányát.

Ha igazán alapos dugulásról van szó (ami azért ritkán alakul ki egyik pillanatról a másikra, épp ezért érdemes megelőző praktikákat is alkalmazni), akkor a legegyszerűbb, ha hívunk egy dugulás elhárításban járatos szakembert, aki megfelelő eszközökkel rendelkezik és percek alatt elvégzi helyettünk a piszkos munkát. Sajnos ez nem mindig járható út, hisz megeshet, hogy ünnepek alatt történik meg a baj, vagy épp olyan helyen vagyunk, ahol nincs a közelben ilyen szaki.

Ilyenkor érdemes bevetni pár házi praktikát, mielőtt súlyos tízezreket kifizetünk. Ha nem tökéletesen teljes a dugulás, azaz ha nagyon lassan is, de a víz még le tud folyni, akkor a legszuperebb módszer a jól bevált szódabikarbóna és ecet kombinációja. Tulajdonképpen a dolgunk csupán annyi, hogy ezt a két összetevőt egymás után beleöntjük a lefolyóba (nyugodtan mehet egy-egy jó nagy pohárral mindkettőből) és hagyjuk hatni az összetevőket minimum pár órán keresztül. Végül leöblítjük, és ha szerencsénk volt, akkor a dugulás már csak egy rossz emlék lesz.

Ez a módszer mind megelőzésre, mind szagtalanításra is kiváló, úgyhogy bátran alkalmazzuk legalább havonta egyszer, még akkor is, ha amúgy minden rendben a lefolyóval. Ha a fenti módszer nem válna be, akkor érdemes lehet megpróbálkozni azzal, hogy forró vizet öntünk a dugulásra, esetleg valami készen kapható duguláselhárító gélnek is adhatunk egy esélyt, ám ha az ecet és a szódabikarbóna nem hatott, akkor könnyen lehet, hogy ott már csak szakember tud érdemben segíteni.