Július volt a Föld legmelegebb hónapja

A NOAA Nemzeti Környezetvédelmi Információs Központja által ma közzétett új globális adatai szerint 2021 júliusa elnyerte az irigylésre méltó megkülönböztetést, mint a világ legmelegebb hónapja.

„Ebben az esetben az első hely a legrosszabb hely” – mondta a NOAA adminisztrátora, Rick Spinrad, Ph.D. „Július általában a világ legmelegebb hónapja, de 2021 júliusa felülmúlta a valaha regisztrált legmelegebb júliust és hónapot. Ez az új rekord tovább növeli azt a nyugtalanító és zavaró utat, amelyet az éghajlatváltozás a világ számára kitűzött.” A múlt havi adatok alapján továbbra is nagyon valószínű, hogy 2021 a világ tíz legmelegebb éve között fog szerepelni az NCEI globális éves hőmérsékleti ranglistája szerint. A NOAA havi NCEI jelentéseiben részletezett szélsőséges hő is tükrözi a hosszú távú változásokat, amelyeket a Kormányközi Éghajlat-változási Testület ezen a héten közzétett jelentésben vázolt. „A világ minden tájáról érkező tudósok készítették a legkorszerűbb értékelést az éghajlat változásának módjairól”-mondta Spinrad. „Ez egy kijózanító IPCC jelentés, amely megállapítja, hogy az emberi befolyás egyértelműen klímaváltozást okoz, és megerősíti, hogy a hatások széles körben elterjedtek és gyorsan erősödnek.”

A tengeri jég lefedettsége féltekénként változott: A sarkvidéki tengeri jégtakaró (kiterjedése) 2021 júliusában a negyedik legkisebb a 43 éves rekord szerint, a National Snow and Ice Data Center elemzése szerint. Csak 2012, 2019 és 2020 júliusában volt kisebb a tengeri jég kiterjedése. Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése júliusban az átlag felett volt – ez a legnagyobb júliusi tengeri jég kiterjedés 2015 óta, és a nyolcadik legnagyobb a rekordban. Az Atlanti-óceán medencéjében július 1-jén alakult ki a szezon legkorábbi ötödik nevű vihara, az Elsa. Összességében elmondható, hogy a globális trópusi ciklonok aktivitása ebben az évben eddig (júliusig) a szokásosnál magasabb volt a megnevezett viharok számához képest.