Ismerje meg vagy tudjon meg többet a munkavédelmi LOTO kizáró eszközökről

A Lockout Tagout (LOTO) egy munkabiztonsági módszer, amivel az energiát használó eszközökre meghatározott eljárás szerint megfelelő elzárókat és jelzőket helyeznek el, biztosítva, hogy a berendezést az energialeválasztást követően ne lehessen üzemeltetni.

A LOTO kizáró eszközök alkalmazásával megakadályozható, hogy a gépek és rendszerek energiához jussanak, működésbe lépjenek, így az üzemi területeken elkerülhető a véletlenül elindított gépek által okozott baleset. A kizárók használata minden javítási vagy karbantartási munka során javallott – használatuk munkavédelmi szempontból és a dolgozók egészsége megóvásának érdekében a XXI. században minden gépet és berendezést üzemeltető vállalkozásnál elengedhetetlen lenne.  A javítás alatt álló gépek esetén a gépet lezárjuk és az energiaforrástól elzárjuk. A lezárást csak a munka befejezése után oldhatjuk fel, ezzel megakadályozhatóak a személyi sérülések. A kizáró eszköz feloldása után folytatódhat tovább a munkafolyamat.

A Next Evolution Kft. webáruházában a LOTO eszközökkel kapcsolatos szekcióban megismerkedhet ezen termékekkel és részletesebben tájékozódhat ezen eszközök használatáról és a használatukkal járó előnyökről. A webáruházból akár közvetlenül meg is rendelhetőek a karbantartási munkák során alkalmazható, véletlen gépindítást megakadályozó munkavédelmi lakatok, gyűjtőlakatok, pneumatikus-, hidraulikus- és elektromos kizárók, LOTO állomások és azonosító címkék.

A kizárásokhoz mindenképpen szükségünk lesz egy, a feladathoz és az üzemi körülményekhez alkalmazható LOTO lakatra, amely a feladat jellegétől függően különböző anyagokból és tulajdonságokkal áll rendelkezésre. Például azon gépek javításakor, ahol az áramütés veszélye akár csak kis mértékben is fennáll, javasolt a nem vezetőképes vagy szigetelt LOTO lakatok alkalmazása. Ugyanígy nedves, párás vagy vizes üzemi körülmények között mindenképpen érdemes rozsdamentes vagy nem korrodálódó anyagokból elkezdeni kiépíteni a LOTO eszköz készletet.

Az üzemünk felszerelésétől függően alkalmazhatunk különböző LOTO kizáró eszközöket. Az elektromos kizárók például az elektromos energiaforrások leválasztására szolgálnak és megakadályozzák a véletlen újraindítást. Segítenek az elektromos rendszerek megfelelő leállításában, beleértve a kismegszakítókat, nyomógombokat, forgókapcsolókat, fali kapcsolókat, csatlakozókat, dugaljakat és még sok mást. Az elektromos kizárók többnyire nem vezető anyagokból készülnek, és nem vezető biztonsági lakattal, lehetőleg nem vezető műanyag bilinccsel kell rögzíteni. Manapság sok univerzális kizáró létezik a piacon az áramköri megszakítók kizárására is.

Ha munkavédelmi LOTO kizárókat; lakatokat, gyűjtőlakatokat vagy állomásokat keres, vagy csak informálódni szeretne az eljárásról, a NECH LOTO kínálatában az üzembiztonsághoz tartozó kizáró eszközök széles köre megtalálható. Számos különböző kizáró rendszert kínálnak, amelyek lefedik a testreszabott elzárási feltételek széles skáláját.

Ha továbbiakban is szívesen olvasna erről és mindent meg szeretne tudni a LOTO eszközökről, mindenképpen látogasson el a Next Evolution – Industrial Compoments webshopba és keresse a NECH LOTO termékeket. A webáruházban megtekintheti a különböző alkalmazások kizárási lehetőségeit, a szabványoknak megfelelő LOTO eszközöket, és szakértő kollégáknak felteheti esetleges további kérdéseit is.