Ilyen veszélyeket rejthet az elhanyagolt zsírfogó – Ne várja meg a bajt!
A vendéglátóiparban és ipari konyhákban használt zsírfogók elengedhetetlen szerepet játszanak a szennyvíz védelmében és a környezetterhelés csökkentésében. Azonban sokan nem tudják, hogy egy elhanyagolt zsírfogó nemcsak kellemetlen szagokat és dugulásokat okozhat, hanem komoly egészségügyi és környezeti kockázatokat is rejthet.
A zsírfogó tisztításának elhanyagolása milyen problémákhoz vezethet?
Az egyik első és legszembetűnőbb jel, hogy szükségessé vált a zsírfogó tisztítás, a kellemetlen szagok megjelenése. A felgyülemlett zsírok és szerves anyagok bomlásnak indulnak, rothadni kezdenek, így nemcsak elviselhetetlen bűzt okoznak, hanem vonzzák a kártevőket is, ami komoly higiéniai problémákhoz vezethet.
Emellett a zsírfogóban felhalmozódott szennyeződések eltömítik a lefolyó rendszert. A lerakódott zsír megszilárdul, leszűkíti a cső átmérőjét, majd teljes dugulást, visszafolyást, akár csőtörést is okozhat. Ez az állapot már nemcsak kellemetlen, de komoly költségekkel járó javításokat is eredményezhet.
Ne feledjük: ha a zsírfogót nem tisztítjuk rendszeresen, a hatóságok bírságot is kiszabhatnak, különösen, ha az ellenőrzés során dokumentálatlan, elhanyagolt állapotot tapasztalnak. Az előírások világosak a zsírfogó rendszeres karbantartása kötelező.

Egészségügyi és környezeti kockázatok a zsírfogók karbantartásának hiányában
A karbantartatlan zsírfogók kiváló táptalajt biztosítanak veszélyes baktériumoknak, gombáknak és egyéb kórokozóknak. Ezek a szennyeződések könnyedén szétterjedhetnek a konyhai felületeken, eszközökön, így közvetlen fertőzésveszélyt jelenthetnek az ott dolgozók és a vendégek számára.
A környezeti hatás sem elhanyagolható: ha a zsírok a csatornarendszeren át a természetbe jutnak, károsítják a vízi élővilágot, oxigénhiányos állapotokat idéznek elő, és szennyezik a vizeket. Súlyosabb esetekben a bomló szerves anyagok metángázt termelhetnek, amely zárt helyiségben robbanás veszélyt is jelenthet.
Milyen gyakran és hogyan kell tisztítani a zsírfogót?
A legbiztonságosabb, ha a zsírfogót havonta legalább egyszer teljes körűen megtisztítják, de nagyobb forgalmú egységeknél heti takarítás is indokolt lehet. A rendszeres ellenőrzés során érdemes figyelni a zsír mennyiségére, az esetleges szivárgásokra és szagokra.
Aki biztosra akar menni, az évente legalább egyszer hívja a Rev-Air-Tech szakembereit, akik professzionális eszközökkel és módszerekkel végzik el a karbantartást. Így megelőzhetők a komolyabb hibák és költséges javítások.