Így tegyük biztonságossá a lakást kedvenceink számára

Noha egy házi kedvenc lényegesen kevésbé veszélyes önmagára, mint egy kisgyerek, bizony akkor is érdemes megtenni néhány óvintézkedést, amikor új négylábú érkezik a családba. A kutyák és a macskák ugyanis egyaránt ügyes és leleményes élőlények, ám néha képesek olyan helyzetekben is elővigyázatlanok lenni, amikre nem is gondolunk egészen odáig, amíg meg nem történik a baj.

Az első és talán legfontosabb, az az, hogy biztosítsuk az otthonunk jó zárhatóságát. Sajnos a legjobban nevelt házi kedvencek esetében sem zárható ki teljesen a szökés lehetősége – amely esélyét alaposan megnöveli a párzási időszak, vagy csak egy arra elszaladó idegen macska, vagy zsákmány -. Ez ellen a legkönnyebben úgy védekezhetünk, ha ügyelünk arra, hogy a bejárati ajtó – illetve az ablakok – szökés biztosak legyenek, illetve családi ház estében a kerítés magassága komoly kihívást jelentsem az állat számára. Ugyancsak érdemes nagy figyelmet fordítani az áram jelentette veszélyre. Szerencsére a gyermekekkel ellentétben a konnektorok az állatok számára nem jelentenek valódi veszélyforrást, ám a kábelekkel már egész más a helyzet.

Vannak kifejezett rágós fajták – főleg a kutyák körében -, de amelyik példányra ez nem jellemző, még ott is előfordulhat, hogy egyszer unalmában úgy gondolja, hogy belekóstol egy-egy vezetékbe. Amennyire megoldható, rejtsük el a kábelezést és az is jó ötlet lehet, ha befújjuk speciálisan erre a célra készült riasztó spray-jel. Szintén figyeljünk oda arra, hogy ne hagyjunk elöl olyan apró tárgyakat, amelyek lenyelve gondot okozhatnak. Sajnos a vegyszerek mellett – különös tekintettel a fagyállóra, mely édes ízével szinte vonzza a négylábúakat – az ételekre is nagyon oda kell figyelni. Míg ugyanis számunkra egészséges minden, ami a konyhánkban található, vannak olyan ennivalók, amelyek a kutyákra és/vagy macskákra komoly veszélyt jelentenek. Csokoládé, avokádó, illetve bármilyen édesítőszer, csak hogy párat említsünk a sok közül. Legyünk nagyon körültekintőek, hisz sokkal könnyebb megelőzni a bajt, mint utólag kezelni azt.