Így távolítsd el a makacs foltokat

Nincs is bosszantóbb annál, mint amikor kedvenc ruhadarabunkon egy folt éktelenkedik. A mai erős hatású mosószerek persze már a legmakacsabb szennyeződésekkel is rendre megbirkóznak, ám sajnos vannak olyan foltok, amelyeket egyszerű mosással képtelenség eltávolítani.

Persze a legmakacsabb szennyeződések ellen is van hatásos megoldás, csupán ismernünk kell, hogy melyik ellen mit vessünk be. Kezdjük is mindjárt az egyik leggyakrabban előforduló balesettel, azaz mit tegyünk, ha vörösborral öntöttük le valamelyik ruhadarabunkat? Nos, a legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb cselekedjünk, ilyenkor ugyanis az idő ellenünk dolgozik. A legjobban a só tudja felvenni a versenyt a vörösbor folttal, illetve a tiszta alkohol is nagyon jól oldja, arra azonban nagyon figyeljünk oda, hogy érzékenyebb anyagok (például a selyem) nem igazán szívlelik egyiket sem. Ugyancsak sűrűn megesik, hogy összevérezzük a ruhánkat. Ehhez sajnos elegendő akár egyetlen csepp is, és a világos színű anyagon ott éktelenkedik egy nagy vörös folt.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a vér az egyik legkönnyebben eltávolítható szennyeződés. Ha azonnal észleljük, akkor semmi más dolgunk nincs, mint pár órára hideg vízbe áztatni a szövetet, és ezt követően már a szokásos módon ki is moshatjuk. Ha régi, beszáradt vérfoltot szeretnénk eltüntetni, akkor az áztatás sós vízben történjen és nyugodtan hagyjuk benne akár egész éjszakára a ruhadarabot. Gyereknél sűrűen kerül tintafolt még a legváratlanabb helyekre is, de ne essünk kétségbe. A citromlé csodákra képes, ha az mégsem válna be, akkor próbálkozhatunk ecettel is, ám érzékenyebb daraboknál ezzel óvatosan bánjunk. Ha a gyermek rágógumit ragaszt a ruhájába, még akkor sincs minden veszve, igaz itt érdemes egy kis cselhez folyamodni. Tegyük be a kérdéses darabot a fagyasztóba és hagyjuk, hogy a gumi jól megkeményedjen. Ezt követően már egy kefével is könnyedén eltávolíthatjuk. Egyéb makacs szennyeződésekre általában a bolti folttisztítók kiválóan megfelelőek, így bátran alkalmazzuk őket, csak arra figyeljünk, hogy az ajánlások szerint járjunk el, különös tekintettel a megmenteni kívánt ruha színére és anyagára.