Így tartsd karban a főzőlapot!

Egy igazi háziasszony konyhájának középpontja mindig a tűzhely, hisz itt készülnek nap, mint nap a legzamatosabb finomságok. Ezzel együtt – a mosogatógép mellett – ez a leginkább igénybe vett konyhai gép, amire bizony nagyon kell vigyázni, ha azt szeretnénk, hogy megőrizze eredeti szépségét.

Amennyiben régi típusú tűzhelyünk van, akkor alapvetően nincs nehéz dolgunk. Mind a vaslapos, mind a gázégős változatok legtöbbje zománcozott, amiről még a ráégett szennyeződéseket is meglehetősen egyszerű eltávolítani. Arra azonban nagyon ügyeljünk, hogy a különböző súrolókat – ide értve az apró szemcséket tartalmazó vegyi anyagokat is – felejtsük el, hisz a fényes felületre matt csíkokat fogunk varázsolni már az első pár mozdulattal. Maradjunk a hagyományos tisztítószerek mellett, a nagyon makacs szennyeződéseket pedig nyugodtan áztassuk fel. Ha meg akarjuk könnyíteni a dolgunkat, akkor ne várjuk meg míg teljesen rászárad – és megkeményedik – hanem a lehető leggyorsabban töröljük le a javát, persze arra nagyon vigyázzunk, hogy a művelet közben meg ne égessük a kezünket.

Más a helyzet azonban, ha kerámialapos, de főképp, ha indukciós főzőlapunk van. Ez utóbbi a konyha igazi ékköve, hibátlan üveg felülete szinte vonzza a szemet, épp ezért aztán még a legapróbb folt is könnyen észrevehető rajta, épp úgy, mint egy hatalmas ablakon. Az indukciós megoldás technikailag egy hatalmas előrelépés volt, ám a gyártók az állapotmegóvást már nem tették könnyűvé, ugyanis amilyen gyönyörű, legalább annyira sérülékeny is a felülete. Ennél fogva szigorúan tilos súrolni, dörgölni, de még akkor is nagyon körültekintőnek kell lenni, ha valami finom, puha anyaggal állunk neki a takarításnak, mert még a legapróbb porszemmel is megkarcolhatjuk a felületet. Aranyszabály tehát, hogy a kifröccsenő szennyeződést még azelőtt töröljük le, mielőtt megszárad, ha pedig ezt elmulasztjuk, akkor speciális – direkt indukciós főzőlaphoz való – kaparóval távolítsuk el. A vegyszerekkel sem érdemes kísérletezni, hisz kapható a típusnak megfelelő fajta, érdemes mindenképpen beruházni egyre.