Így lassíthatod tested öregedését

Talán mindannyian eljátszottunk már a gondolattal, hogy milyen jó is lenne örökké élni. Aztán ahogy idősödünk, úgy látjuk ennek – a fiktív – helyzetnek az árnyoldalait és talán már nem is akarjuk annyira.

Hisz az öröklét számos lemondással járna, elveszítenénk azokat, akiket szeretünk és persze célokat is nagyon nehéz úgy kitűzni magunk elé, hogy tudjuk, végtelen esélyünk van a javításra és a próbálkozásra. Ám ha a halhatatlanság nem is túl kecsegtető, azért a saját életéből mindenki szeretné kihozni a maximumot. Tudósok és szakemberek pedig hosszú idők óta vizsgálják, hogy milyen pozitív hatásokkal segíthetjük elő a kimagasló kor megérését. A tudományos tapasztalatokat – melyek sajnos még meglehetősen gyerekcipőben járnak – alátámasztják a különböző népcsoportok megfigyelése. Ugyanis a kutatók megfigyelték, hogy vannak olyan népek, melyek körében kimagasló a magas kort megérő emberek száma.

A tudomány és a természet közös pontja pedig úgy tűnik, hogy elsősorban az étkezésben keresendő. A kérdéses népcsoportoknál ugyanis szembetűnő, hogy egészen másképpen viszonyulnak a táplálkozáshoz, mint az urbanizált társadalmak. A sejtek regenerálódási képessége ugyanis elsősorban a DNS sértetlenségén múlik, ezt pedig egészséges életmóddal nagyban elősegíthetjük. Ennek egyik alappillére az aktív élet, azaz a rendszeres testmozgás. Nem szükségszerű kemény edzéseket végezni, de fontos, hogy napi szinten kellő mennyiségű fizikai aktivitásban legyen részünk. Ennél is lényegesebb azonban a táplálkozás. Étkezésink legyenek visszafogottak, soha ne fogyasszunk túl sokat – sőt, inkább időnként hagyjunk is el egy-egy alkalmat -. A hozzávalók legyenek változatosak, rostban gazdagok és könnyen emészthetőek. Ne együnk feldolgozott ételeket, még kivételes alkalmakkor se. Ügyeljünk a szervezetünk vitamin és ásványi anyag egyensúlyára is, és napi szinten fogyasszunk probiotikumokat tartalmazó ételeket.