Húsvéti receptek: Hagyományos és modern fogások

A húsvéti ünnepi asztal elképzelhetetlen finom ételek nélkül. A klasszikus magyar húsvéti fogások mellett érdemes új, modern receptekkel is feldobni a menüt. Ebben a cikkben bemutatunk néhány hagyományos és modern húsvéti ételt, amelyek garantáltan sikert aratnak!

Hagyományos húsvéti ételek

1. Húsvéti sonka főtt tojással és tormával 🐷🥚

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg füstölt, kötözött sonka

  • 2 babérlevél

  • 1 fej vöröshagyma

  • 4-5 gerezd fokhagyma

  • 10-12 szem fekete bors

  • 6-8 db tojás

  • Frissen reszelt torma vagy ecetes torma

Elkészítés:

  1. A sonkát hideg vízben áztasd be 3-4 órára (vagy egy éjszakára).

  2. Egy nagy lábasban öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd tedd bele a fűszereket és a hagymát.

  3. Lassú tűzön főzd 2-3 órán keresztül, amíg puha nem lesz.

  4. A főzőlében hagyd kihűlni, majd szeleteld fel.

  5. A tojásokat főzd keményre (kb. 10 perc), majd hámozd meg.

  6. Tálald a sonkát főtt tojással és reszelt tormával.

🔹 Tipp: A sonka főzőlevét felhasználhatod bableveshez vagy káposztás ételekhez!

2. Húsvéti kalács 🥖

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt

  • 2,5 dl langyos tej

  • 2,5 dkg friss élesztő

  • 5 dkg cukor

  • 1 tk só

  • 8 dkg vaj

  • 1 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:

  1. A langyos tejben keverd el az élesztőt és egy kevés cukrot, majd hagyd felfutni.

  2. A lisztet keverd össze a sóval, majd add hozzá a felfutott élesztőt, a vajat és a cukrot.

  3. Gyúrd össze és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át.

  4. Oszd három részre, sodord ki, és fond be.

  5. Kend meg tojássárgájával, majd 180°C-on süsd 30-35 percig.

🔹 Tipp: Megszórhatod szezámmaggal vagy mákkal a tetejét!

3. Sárgatúró – Édes, krémes finomság 🍮

Hozzávalók:

  • 1 liter tej

  • 10 dkg cukor

  • 6 tojás

  • 1 csipet só

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

  1. Egy lábasban melegítsd fel a tejet.

  2. A tojásokat verd fel a cukorral, a sóval és a vaníliával, majd öntsd a tejhez.

  3. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd, amíg összeáll és túrós állagú lesz.

  4. Egy tiszta konyharuhába öntsd, csavard össze, és hagyd kicsöpögni pár órán keresztül.

  5. Felszeletelve tálald.

🔹 Tipp: Fahéjjal és mazsolával még különlegesebb!

Modern húsvéti ételek

4. Sonkás-tojásos quiche – Francia pite egy kis csavarral 🥧

Hozzávalók:

  • 1 csomag bolti vagy házi omlós tészta

  • 20 dkg füstölt sonka

  • 4 tojás

  • 2 dl tejszín

  • 10 dkg reszelt sajt

  • Só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

  1. Nyújtsd ki a tésztát, tedd piteformába, és süsd elősütésként 10 percig 180°C-on.

  2. A tojásokat keverd össze a tejszínnel és a fűszerekkel.

  3. A sonkát vágd kockára, és szórd a tésztára.

  4. Öntsd rá a tojásos-tejszínes keveréket, majd szórd meg sajttal.

  5. Süsd 180°C-on kb. 25 percig, amíg aranybarna lesz.

🔹 Tipp: Díszítheted spenóttal vagy medvehagymával!

5. Répatorta mascarponekrémmel 🥕

Hozzávalók:

  • 25 dkg reszelt répa

  • 20 dkg liszt

  • 15 dkg cukor

  • 1 tk sütőpor

  • 1 tk fahéj

  • 2 tojás

  • 1 dl olaj

  • 10 dkg dió vagy mandula

Mascarponekrém:

  • 25 dkg mascarpone

  • 10 dkg porcukor

  • 1 tk vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálban.

  2. Add hozzá az olajat, a tojásokat és a reszelt répát.

  3. Keverd bele a darált diót, majd öntsd egy sütőformába.

  4. Süsd 180°C-on kb. 30-35 percig.

  5. A mascarponét keverd el a porcukorral és a vaníliával, majd kend a kihűlt tortára.

🔹 Tipp: Reszelt narancshéjjal még illatosabb lesz!

Összegzés

A húsvéti menü összeállításánál érdemes vegyíteni a klasszikus és a modern fogásokat. A hagyományos sonka és kalács mellé készíthetsz quiche-t vagy répatortát, hogy egy kis változatosságot vigyél az ünnepi asztalra.