Húsvéti receptek: Hagyományos és modern fogások
A húsvéti ünnepi asztal elképzelhetetlen finom ételek nélkül. A klasszikus magyar húsvéti fogások mellett érdemes új, modern receptekkel is feldobni a menüt. Ebben a cikkben bemutatunk néhány hagyományos és modern húsvéti ételt, amelyek garantáltan sikert aratnak!
Hagyományos húsvéti ételek
1. Húsvéti sonka főtt tojással és tormával 🐷🥚
Hozzávalók:
-
1,5-2 kg füstölt, kötözött sonka
-
2 babérlevél
-
1 fej vöröshagyma
-
4-5 gerezd fokhagyma
-
10-12 szem fekete bors
-
6-8 db tojás
-
Frissen reszelt torma vagy ecetes torma
Elkészítés:
-
A sonkát hideg vízben áztasd be 3-4 órára (vagy egy éjszakára).
-
Egy nagy lábasban öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd tedd bele a fűszereket és a hagymát.
-
Lassú tűzön főzd 2-3 órán keresztül, amíg puha nem lesz.
-
A főzőlében hagyd kihűlni, majd szeleteld fel.
-
A tojásokat főzd keményre (kb. 10 perc), majd hámozd meg.
-
Tálald a sonkát főtt tojással és reszelt tormával.
🔹 Tipp: A sonka főzőlevét felhasználhatod bableveshez vagy káposztás ételekhez!
2. Húsvéti kalács 🥖
Hozzávalók:
-
50 dkg finomliszt
-
2,5 dl langyos tej
-
2,5 dkg friss élesztő
-
5 dkg cukor
-
1 tk só
-
8 dkg vaj
-
1 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
-
A langyos tejben keverd el az élesztőt és egy kevés cukrot, majd hagyd felfutni.
-
A lisztet keverd össze a sóval, majd add hozzá a felfutott élesztőt, a vajat és a cukrot.
-
Gyúrd össze és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át.
-
Oszd három részre, sodord ki, és fond be.
-
Kend meg tojássárgájával, majd 180°C-on süsd 30-35 percig.
🔹 Tipp: Megszórhatod szezámmaggal vagy mákkal a tetejét!
3. Sárgatúró – Édes, krémes finomság 🍮
Hozzávalók:
-
1 liter tej
-
10 dkg cukor
-
6 tojás
-
1 csipet só
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
-
Egy lábasban melegítsd fel a tejet.
-
A tojásokat verd fel a cukorral, a sóval és a vaníliával, majd öntsd a tejhez.
-
Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd, amíg összeáll és túrós állagú lesz.
-
Egy tiszta konyharuhába öntsd, csavard össze, és hagyd kicsöpögni pár órán keresztül.
-
Felszeletelve tálald.
🔹 Tipp: Fahéjjal és mazsolával még különlegesebb!
Modern húsvéti ételek
4. Sonkás-tojásos quiche – Francia pite egy kis csavarral 🥧
Hozzávalók:
-
1 csomag bolti vagy házi omlós tészta
-
20 dkg füstölt sonka
-
4 tojás
-
2 dl tejszín
-
10 dkg reszelt sajt
-
Só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
-
Nyújtsd ki a tésztát, tedd piteformába, és süsd elősütésként 10 percig 180°C-on.
-
A tojásokat keverd össze a tejszínnel és a fűszerekkel.
-
A sonkát vágd kockára, és szórd a tésztára.
-
Öntsd rá a tojásos-tejszínes keveréket, majd szórd meg sajttal.
-
Süsd 180°C-on kb. 25 percig, amíg aranybarna lesz.
🔹 Tipp: Díszítheted spenóttal vagy medvehagymával!
5. Répatorta mascarponekrémmel 🥕
Hozzávalók:
-
25 dkg reszelt répa
-
20 dkg liszt
-
15 dkg cukor
-
1 tk sütőpor
-
1 tk fahéj
-
2 tojás
-
1 dl olaj
-
10 dkg dió vagy mandula
Mascarponekrém:
-
25 dkg mascarpone
-
10 dkg porcukor
-
1 tk vaníliakivonat
Elkészítés:
-
Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálban.
-
Add hozzá az olajat, a tojásokat és a reszelt répát.
-
Keverd bele a darált diót, majd öntsd egy sütőformába.
-
Süsd 180°C-on kb. 30-35 percig.
-
A mascarponét keverd el a porcukorral és a vaníliával, majd kend a kihűlt tortára.
🔹 Tipp: Reszelt narancshéjjal még illatosabb lesz!
Összegzés
A húsvéti menü összeállításánál érdemes vegyíteni a klasszikus és a modern fogásokat. A hagyományos sonka és kalács mellé készíthetsz quiche-t vagy répatortát, hogy egy kis változatosságot vigyél az ünnepi asztalra.