Hogyan válasszuk ki a megfelelő munkaerőt?

Alkalmazottként el sem tudjuk képzelni, hogy mennyire nehéz egy vezető dolga. Egyben kell tartania a vállalkozás pénzügyeit, oda kell figyelnie minden egyes munkafolyamatra, és talán ami minden feladata közül a legnehezebb: meg kell találnia azt a munkaerőt, akivel együtt építhetik a cég jövőjét.

A másik oldalról nézve persze legalább ilyen nagy teher megtalálni a megfelelő munkahelyet, ám sokan bele sem gondolunk, hogy egy vállalkozónak, vagy egy HR-esnek mennyire nincs egyszerű dolga, amikor – akár több tucat jelentkezőből – ki kell választania azt, akivel majd együtt kell dolgoznia. Ilyenkor számtalan szempontot kell figyelembe venni, és még ha több körös is a válogatás, akkor is nagyon kevés az a kapott információ, ami alapján dönteni kell. Így amikor magunk kerülünk ilyen helyzetbe – mert mondjuk épp új vállalkozásba fogtunk és kellene magunk mellé egy megbízható segítség -, akkor jól jön pár támpont, amit figyelembe lehet venni az interjúk során. Lássuk tehát, hogy mik azok az alapvető dolgok, amelyekre mindenképpen figyeljünk oda, amikor új kollégát toborzunk a cégünkhöz.

Elsőként a legfontosabb talán, hogy kiszűrjük azokat, akik – fogalmazzunk így – blöffölnek. Ezek azok, akik egyáltalán nem, vagy csak kevés tapasztalattal rendelkeznek az adott munkafolyamatok tekintetében, ám ezt igyekeznek nem az orrunkra kötni. Ennek a legegyszerűbb módja, ha összeállítunk egy pár – szigorúan szakmai – kérdésből álló feladatsort, amely nagyon gyorsan kiszűri azokat, akik nem konyítanak a témához. Ha ezzel megvagyunk, akkor onnantól kezdve érdemes az emberi oldalt górcső alá venni. Hiába ugyanis a tudás, nagyon fontos az is, hogy a jelölt milyen jellemű, hisz mégiscsak napi 7-8 órát együtt fogunk tölteni vele. Figyeljük meg, hogy hogyan érkezik meg a helyiségbe (beront, vagy épp ellenkezőleg, illedelmesen bekopog), de azt is nézzük, hogy kényelmesen érzi-e magát az interjú alatt (azaz bírja-e a nyomást). Fontos az is, hogy hogyan beszél (lendületes, vagy visszahúzódó), hogy milyen a kézfogása (ez árulkodik a magabiztosságáról is). Persze lehet, hogy mindez is kevés lesz és az első hetek lelkesedése után kiderül, hogy újonnan felvett munkatársunk nem egészen olyan, mint amilyennek gondoltuk. Ám ezek a támpontok arra tökéletesek, hogy a legtöbb olyan jelentkezőt kiszűrjük, akik biztosan nem lennének alkalmasak a cégünkbe.