Hogyan távolítsuk el a vízfoltokat a fáról?

A fa kiváló építőanyag a szabadban. Akár házburkolatként, kerti bútorként, fedélzeten, kerítésen vagy fészerként használják, a fa jól ellenáll az időjárás viszontagságainak, amíg karbantartják. De amikor a víz és a fa keveredik, fennáll a vízfoltok lehetősége.

A vízfoltosodás elkerülésének legjobb módja az olaj- és vízbázisú fatömítők előzetes felhordása és a fa rendszeres tömítése. Ám a jó szándékú rutinok gyakran félresikerülnek, vagy lehet, hogy a fát eleve nem zárták le. Mivel a fán lévő vízfoltok különböző fajtákban fordulnak elő, nincs egyetlen helyreállítási módszer. A vízfoltok eltávolítása a fáról tökéletlen tudomány, amely türelmet, rugalmasságot igényel. Először fel kell mérnie, hogy milyen típusú vízfolt található a fán, majd válassza ki a legjobban bevált módszert. A festetlen fát korábban favédőszerrel kezelték. Az újabb favédőszerek, bár mérgezőek, sokkal kevésbé mérgezőek, mint a régebbiek.

A vízfoltos fát a legjobb az év legszárazabb szakaszában tisztítani. Sok ilyen folteltávolítási módszer bőséges száradási időt igényel, így a további eső csak megnehezítené az erőfeszítéseket. Ha valamelyik fatárgy beköltöztethető garázsba, üzletbe vagy más száraz, meleg helyre, az év bármely szakában és bármilyen körülmények között tisztítható. A nagynyomású mosó kivételével minden eszköz és anyag olcsó és könnyen beszerezhető. Az adott helyzetben választott tisztítási módszertől függően előfordulhat, hogy csak néhány kiválasztott eszközre és anyagra lesz szüksége. A kültéri asztalokon lévő fehér vagy világos gyűrűket általában a nedves üvegek okozzák, amelyek elszínezik a felső védőtömítőanyagot. Ez a fajta folt meglehetősen könnyen tisztítható, általában jó eredménnyel. Először próbálja meg eltávolítani a foltot száraz vasalóval és tiszta ruhával. Ha ez nem működik, próbálja ki a csiszolómódszert finom acélgyapottal és citrommal.