Hogyan tároljuk az ételeket, hogy ne menjenek idő előtt tönkre?

A hűtőszekrény egy varázslatos használati tárgy, mely nélkül manapság elképzelhetetlen az élet. Azonban ahhoz, hogy segítséget nyújtson az ételek, élelmiszerek minőségének megőrzésében, érdemes betartani néhány javaslatot.

A hűtőszekrény felső polcain van a leghidegebb, ezért érdemes a tejtermékeket a legfelső polcon tárolni, hogy azok felbontás után is a legtöbb ideig megőrizhessék minőségüket. Ehhez azonban fontos a megfelelő hőmérséklet beállítása és az élelmiszerek lefedése is. Fedetlenül ételt tárolni felelőtlenség, ugyanis az oxigén hatására felszaporodnak a baktériumok, s ez alól a hűtött tér sem kivétel. A tökéletes tárolási alternatíva az üvegedény, de a műanyag tároló dobozoknak is jó hasznát venni, csak tisztántartása valamivel nehezebb és időigényesebb. Jó ötlet a mostanában felkapott szilikon tetőkből is beszerezni néhányat!

Az ételek minőségének megőrzésénél az is fontos, hogy ne várjuk meg, míg a frissen főzött étel teljesen kihűl, hisz ebben az esetben órákon át szobahőmérsékleten van. Ez pedig egyáltalán nem tesz jót az ételnek, pláne azoknak, amikben tejtermék van. Igaz, hogy ez a megoldás nem igazán energiatakarékos, de talán ebben a kivételes esetben el lehet ettől tekinteni. Nyilvánvaló, hogy a fent felsorolt javaslatok mellett az is fontos, hogy folyamatosan aktualizálva legyen a hűtő tartalma. Sokszor nehéz, de oda kell figyelni arra, hogy ne hagyjuk megromlani benne az ételeket! Ebben segít a tudatos vásárlás és főzés is! S a hűtő időközönkénti alapos kitakarítása, fertőtlenítése is mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a benne tárolt élelmiszereket biztonsággal fogyaszthassuk. Ez a néhány lépés igazán nem nagy ár azért, hogy pazarlásmentesen étkezzünk és természetesen az egészségre nem káros ételeket fogyasszunk!