Hogyan spóroljunk az áramszámlán?

Minden hónap talán legkellemetlenebb része az, amikor megérkeznek a sárga csekkek – vagy a csoportos beszedési megbízás keretében a rezsiszámlák levonásra kerülnek egyenlegünkből -.

Az étkezés mellett kétségtelenül a rezsi költségek terhelik meg legjobban a háztartások költségvetését, épp ezért időről-időre érdemes leülni és alaposan átgondolni, hogy miként lenne lehetséges mérsékelni a fizetni valókat. A legkönnyebb talán az áramszámlát karcsúbbá tenni, hisz fogyasztásunk leginkább a tudatos tervezés és odafigyelés kérdése. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a háztartási gépek fogyasztják a legtöbb áramot, ezért amikor a fogyasztás csökkentése a célunk, akkor ezen a vonalon érdemes elindulnunk elsőként. Amit nagyon fontos tudni ezzel kapcsolatban az, hogy két olyan tényező van, amivel mérsékelhetjük a készülékek áram használatát.

Az első ilyen az a korszerűség. Sajnos a legtöbb gép esetében igaz, hogy minél régebbi konstrukció, annál magasabb a fogyasztás. Különösen érvényes ez a hűtőszekrényekre – valamint természetesen a fagyasztókra – és a mosógépekre. Ha már korosak a masináink, akkor bizony érdemes kiszámolni, hogy egy új mennyivel lenne energiahatékonyabb, hisz könnyen lehet, hogy akár negyven, ötven százalékkal is akár. Ilyen esetben pedig érdemes elgondolkodni a cserén. A másik nagyon fontos tényező, az a megfelelő beállítás. Ha a hűtőszekrényt feleslegesen túl hidegre állítjuk, akkor sokkal többet fogyaszt, ráadásul ebből előnyünk sem származik. A hat-hét Celsius fok tökéletes, ez alá nem érdemes menni. Ugyanez igaz a mosógépre is, mindig válasszuk a megfelelő programot és várjuk össze míg egy nagyobb méretű ruha adagot egyszerre ki tudunk mosni. Ez igaz az összes háztartási gépre, mindig gondolkodjunk előre és energiahatékonyan. Emellett ha oda tudunk figyelni arra, hogy semmi ne menjen feleslegesen – és amikor nem vagyunk otthon, akkor lekapcsolunk mindent, amit le lehet -, akkor tekintélyes mennyiséget faraghatunk az áramszámlából, arról nem is beszélve, hogy ezzel párhuzamosan tudatosságunkkal óvjuk a bolygót és a környezetünket.