Hogyan reagáljunk vészhelyzet esetén?

Noha a hollywoodi filmek főszereplői nemtől, kortól és foglalkozástól függetlenül minden esetben hősként viselkednek ha beüt a világvége, a valóság sajnos korántsem ilyen cukormázas. Szerencsére persze a világvégéről egyelőre szó sincs, ám bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor villámgyorsan kell cselekedni, mert emberéletek múlhatnak azon, hogy miként reagálunk.

Legyen szó egy közlekedési balesetről, lakástűzről, vagy épp egy hirtelen lecsapó viharról, elengedhetetlen, hogy tudjuk mit kell tennünk. Vész és veszélyhelyzetben a legtöbbször nem is ez szokott problémát okozni, hisz gyakran bőven elég az is, ha a józan ész diktálta lépéseket követjük. Ám a modern kor embere olyannyira el van szigetelve mindenfajta ilyen problémától, hogy amikor élete során egyszer mégiscsak szembesül vele, akkor a logikus gondolkodás helyett a pánik veszi át az irányítást. Ez pedig a lehető legrosszabb forgatókönyv, hisz ha ledermedünk, akkor még az is megtörténhet, hogy saját magunkat is veszélybe sodorjuk, arról nem is beszélve, hogy a többi érintetten nem segítünk.

Ezt elkerülendő, érdemes néha direkt kilépni a komfortzónánkból és adrenalinfröccsel járó tevékenységeket végezni, így ugyanis nem lesz teljesen ismeretlen az érzés, amikor ránk tör a szervezetünk védekező reakciója. Ha megtörtént a baj, akkor pedig cselekedjünk higgadtan, megfontoltan, ám de a lehetőségeinkhez képest gyorsan. Ha csak nincs szükség arra, hogy azonnal elhárítsunk közvetlen életveszélyt, akkor az első teendőnk mindig a megfelelő hatóságok értesítése legyen. Hívjuk a mentőket, és ha kell a tűzoltókat, rendőröket, ám a legegyszerűbb, ha az általános segélyhívót tárcsázzuk – hazánkban ez a 112 – és a diszpécser onnantól intézi a többit. Szedjük össze a gondolatainkat, pár mondatban tényszerűen közöljük a kialakult helyzetet. Az elhangzó kérdésekre próbáljuk a lehető legpontosabb válaszokat adni, és mindig járjunk el a telefonban elhangzottak alapján. Minden esetben az emberélet védelmét tartsuk elsődlegesnek, ám arra nagyon figyeljünk oda, hogy mentés és segítségnyújtás közben ne hozzunk létre olyan helyzetet, amivel veszélybe sodorhatjuk magunkat, illetve másokat. Ha megtettük, amit lehetett, akkor várjuk meg a kiérkező segítséget, hogy át tudjuk adni a szükséges információkat.