Hogyan osszuk be okosan a szabadságunkat?

Az alkalmazotti létbe bizony hosszú ideig tart teljesen belerázódni és talán az egyik legnehezebb pontja ennek a szabadság megfelelő beosztása. Amikor először elkezdünk munkába állni, akkor a kezdeti lelkesedést hamar követi a felismerés, miszerint nem úgy, és nem olyan mértékben rendelkezünk a szabadidőnkkel, ahogy azt megszokhattuk.

Noha világviszonylatban a magyarországi fizetett szabadnapok száma az élmezőnyben található, a gyakorlatban bizony igencsak fejvakarós okosan elosztani azt a huszonöt-harminc napot egy egész évre. Ennél fogva aztán eleinte ez nem is nagyon sikerül, aminek az a vége, hogy vagy elhasználjuk a szabadnapok zömét már a nyár közepére, vagy annyira tartalékolunk, hogy heteink maradnak az év végére. Talán mondanunk sem kell, de egyik variáció sem túlságosan szerencsés. Ami nagyon sokat segít a napok megfelelő elosztásában, az az előre tervezés. Első lépésként elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a cég belső politikájával a szabadságokat illetően. Sok helyütt ugyanis meglehetősen vaskalaposak e tekintetben, és tartják magukat a törvényi előírásokhoz.

Ez ellen kár is ágálni, hisz megtehetik, ám azt jó, ha tudjuk, hogy ilyen esetben a szabadnapjaink egy részével nem mi rendelkezünk. Azonban sok helyütt jóval rugalmasabbak az előírásoknál, és mindössze annyi kikötéssel élnek, hogy időben jelezzük, ha szabadságra szeretnénk menni. Bárhogy is legyen, ha ez az információ már a birtokunkban van, akkor tudunk tervezni. Gondoljuk végig, hogy milyen eseményekre kell tartogatnunk szabadnapot abban az évben – legyen ez egy esküvő, ballagás, nyaralás, vagy épp lakásfelújítás -és ennek megfelelően ezeket a napokat virtuálisan tegyük is félre, sőt, ha a dátumokkal is tisztában vagyunk, akkor jelezzük a vezetőség felé minél előbb. Tartalékoljunk további 2-4 napot az előre nem látható, hirtelen eseményekre is, hisz ilyenből mindig akad pár havonta legalább egy. A maradék szabadságunkat pedig osszuk el, egyéni preferenciánknak megfelelően – azaz, ha inkább nyáron pihennénk, akkor akkorra, főképp, ha tudjuk előre, hogy a téli időszakban nem szeretik ha szabadságra megyünk -. Így nagyjából kapunk egy letisztult képet, amiben persze lesznek változások, ám nem akkorák, amiket utólag bánnunk kellene.