Hogyan kezeljük a másnaposságot?

Mióta világ a világ és a nevezetes alkalmakat poháremelgetéssel ünnepeljük, azóta keresik és kutatják a másnaposság tökéletes ellenszerét. Egy időben külön iparág épült arra, hogy különböző csodatermékeket reklámozzanak, amelyek egy csapásra megszüntetik a felkavarodott gyomor és a hasogató fejfájás okozta gyötrelmeket.

De vajon tényleg létezhet-e ilyen varázslatos megoldás, mellyel egy csapásra visszatér minden az italozás előtti állapotra? Tekintettel arra, hogy gyakorlatilag minden ivás alkalmával tulajdonképpen megmérgezzük magunkat alkohollal (és hogy a másnaposság ennek a mérgezésnek a kísérő tünete), talán nem meglepő a válasz, miszerint ilyen csodaszer nincs és nem is nagyon létezhet. Összetett panaszainkat (hányinger, gyomorfájás, fejfájás) az alkohol, szervezetünkre tett hatásai okozzák. Nagyobb mennyiségű fogyasztása ugyanis irritálja a gyomrot, ráadásul jelentősen megemeli a gyomorsav mennyiségét is, és e kettő eredménye a kialakult hányinger és gyomorfájás. A fejfájás okát pedig az alkohol vízhajtó és értágító tulajdonságában kell keresnünk. Az okokat tehát már ismerjük, de vajon akkor mi a megoldás? Mivel könnyíthetünk szenvedéseinken?

A jó hír, hogy tehetünk annak érdekében, hogy a helyzet minél gyorsabban normalizálódjon, a rossz hír pedig az, hogy bármennyire is igyekszünk, bizony mindenképpen időre lesz szüksége szervezetünknek ahhoz, hogy visszaálljon a normális kerékvágásba. Addig is, amíg ez megtörténik, fogyasszunk gyömbért (lehetőleg nagy adag vízzel), hisz annál jobb megoldás az émelygés leküzdésére nem igazán van. Az elfogyasztott víz emellett visszapótolja testünk folyadékszükségletét, aminek következtében a fejfájásunk is enyhül, illetve a gyomor (valamint emésztési) panaszaink is alább hagynak. Ha tudunk, akkor együnk is valami könnyű ételt, már csak azért is, hogy a bevitt energia elősegítse a regenerálódásunkat. Végül, de nem utolsósorban hagyjunk időt magunknak, hisz a javulás nem megy egyik pillanatról a másikra. Pihenjünk (ha tudunk, akkor aludjunk is) és fogadjuk el, hogy szervezetünknek bizony időre van szüksége, hogy működése visszaálljon a normális szintre.