Hogyan győzzük le a honvágyunkat?

Ahány ember, annyiféle sors. Van, aki ragaszkodik a szülőhelyéhez és bár megtapasztal más lakóhelyeket is, valahogy mindig visszatér oda, ahol gyerekeskedett és végül ott is telepszik le. Megint mások inkább az országhoz ragaszkodnak. Nem akarnak egy idegen helyen élni, szükségük van arra, hogy körülöttük az anyanyelvükön szólaljanak meg az emberek, és persze olyanok is akadnak, akik úgy vélik, hogy ahová születtek, ott kell boldogulni.

Emellett pedig kár is lenne tagadni, hogy nagyon erős visszatartó erő az, hogy itt él a család, itt vannak a barátok, akiket bizony iszonyatosan nehéz hátrahagyni. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor bárhogyan is mérlegel az ember, a végén az egyenlet egyértelmű eredményt ad. Akár arról van szó ugyanis, hogy kaptunk egy visszautasíthatatlan ajánlatot, akár arról, hogy nincs semmi okunk a maradásra, ha úgy érezzük, hogy a legbölcsebb az, ha belevágunk, és egy másik országban próbálunk szerencsét, akkor menni kell. Azzal azonban érdemes számolni, hogy ha örömmel is indulunk neki, mert nincs senki, akit hátrahagyunk, még akkor is jó eséllyel eljön az az időszak – ráadásul rövid időn belül -, amikor honvágyat fogunk érezni. Ez pedig igencsak képes marcangolni az ember lelkét, és rendkívül elbizonytalanító.

Hogy tudjuk, hogyan védekezzünk ez ellen, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi okozza. Mert ha bizonyos emberek – család, barátok, esetleg a szerelmünk – miatt van honvágyunk, azon nincs mit magyarázni, ám ha ez nem áll fenn, és még a sorunk is jól megy, akkor bizony csupán arról van szó, hogy az ismeretlentől való félelmünk érezteti ezt velünk. Ilyenkor ugyanis az agy szeretne vissza menekülni a komfortzónájába, azaz egy olyan helyre, amiből a megszokottság – és ezáltal a biztonság – árad. Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás, ha az új közegben teremtjük meg ezt az érzést. Járjunk el közösségekbe – lehetőleg általában ugyanoda -, válasszunk egy törzshelyet, vagy egy olyan hobbit, ami kellemes állandóságot hoz az életünkbe. Ha bevetjük ezeket a trükköket, akkor szép lassan a honvágyunk is múlni kezd és egyre otthonosabban érezzük majd magunkat.