Hogyan birkózzunk meg a válással?

Időnként vannak az ember életében sokkoló fordulópontok. Ezek lehetnek persze szerencsések – gondoljunk például egy lottónyereményre, vagy a hírre, hogy a sosem látott amerikai nagybácsi egy mesés vagyont hagyott ránk -, ám jellemzően inkább a negatív dolgok fordulnak elő gyakrabban.

A sokkoló fordulópontok alatt pedig ne nehéz, vagy igazán kellemetlen pillanatokat értsünk, hisz azokból azért kijut jócskán. Előfordul, hogy nem sikerül egy vizsga, netán elbocsátanak, vagy az, akibe titkon régóta szerelmesek vagyunk, egyszerűen lekoptat minket, amikor végre színt vallunk. Ezeken aztán rágódunk pár napot – az érzékenyebb beállítottságúak még talán heteket is -, majd az élet megy tovább. Ám amikor valami tényleg fajsúlyos dolog történik, annak hosszú távon hatása van ránk és ezek olyan szituációk, amelyektől egész egyszerűen úgy érezzük, hogy elvesztünk. Ilyen például amikor becsődöl az évtizedek óta működő vállalkozásunk, amelyre az egész anyagi létünket építettük, de ilyen egy közeli szerettünk halála és bizony ilyen a válás is.

Sokan most minden bizonnyal felkapják a fejüket, hogy mégis mi a különbség egy szakítás és egy válás között, némileg joggal. Hisz természetesen vannak olyan hosszú párkapcsolatok, amelyek gyakorlatilag egyenértékűek egy házassággal, csupán a hivatalos papír hiányzik. A válás lényege itt nem a hivatalosság, hanem a számtalan együtt töltött év, és a közösen felépített élet. Ugyanis amikor ez véget ér – főképp, ha egy csapásra történik, mert nem mi vagyunk a kezdeményező felek -, akkor az egy olyan érzés, mint amikor kirántják az ember lába alól a talajt. Mert hát tulajdonképpen ez történik, hisz nem csak érzelmileg, de sok esetben anyagilag is roppant megterhelő egy válás. Ezért aztán nagyon fontos, hogy a kezdeti sokk után módszeresen elkezdjük felépíteni magunkat. Lényeges azonban, hogy ne akarjuk mindezt pár hét alatt véghezvinni, mert a sikertelenség csak még mélyebbre taszít majd lelkileg. Az első pár hétben engedjük át magunkat a gyásznak, aztán ahogy tisztul az ég, kezdjük el megtervezni a jövőt. Először csak kis lépésekben és távlatokban gondolkodva, lépésről lépésre haladva. Aztán ahogy telnek-múlnak a hónapok, úgy lesz egyre szebb a világ, ám ehhez kitartásra, barátokra és pozitív életszemléletre van szükség.