Folyton az igazit keresed? Nagy hiba!

Nagyon sokan katasztrofálisan élik meg a szerelmi életüket, ám csak kevesen látják be, hogy a sikertelenségüknek sokszor saját maguk az okai. Az persze kétségtelen, hogy nagyon nehéz manapság olyan párt találni, akivel hosszú távra lehet tervezni, ám ezzel együtt gyakori hiba, hogy naiv álomképeket kergetünk.

Erről persze javarészt a média is tehet, hisz amellett, hogy a szépségideált erősen eltorzította az elmúlt évtizedekben, a szerelem témaköréhez sem a legmegfelelőbb módon nyúlnak a filmek, sorozatok írói. Hisz mit is látunk a legtöbb romantikus moziban? Azt, hogy némi harc és szenvedés után egyszeriben rátalál az igazi a főhősre, akivel aztán boldogan élnek, míg meg nem halnak, hisz minden tökéletes és hibátlan. A valóság ezzel szemben sokkal kevésbé rózsaszínű, és a legtöbbet pontosan azzal árthatunk magunknak, ha görcsösen az igazit keressük. Ilyen társ ugyanis nem igazán létezik.

Ha pedig ezt a tényt nem fogadjuk el, akkor annak az a vége, hogy a kezdeti – vak – szerelem időszakát követően, amikor elkezdjük meglátni a másik gyengeségeit és esetleges hibáit, akkor fejvesztve menekülünk, mert ránk tör a felismerés, hogy nem az mellett élünk, akit anno elképzeltünk. Aztán jön a következő partner, a következő rózsaszín ködös időszak, majd ismét a felismerés, és ez a kör ismétlődik egyre-másra. Ez pedig így sehová sem vezet, csak a keserűségbe és az magányba – esetleg végül egy olyan kapcsolatba, ami tényleg nagyon messze áll az ideálistól -. Így hát sokkal célravezetőbb – legyen bármilyen nehéz eleinte -, ha kissé racionálisabban közelítjük meg a témát. Soha ne a hibátlan embert keressük, mert ilyen egyszerűen nem létezik. Ne a nagy ő-t várjuk, mert csak a saját időnket pocsékoljuk – ami bizony véges, még akkor is, ha fiatalon nem így érezzük -. Helyette inkább keressük azt az embert, aki rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek tényleg fontosak. Akivel egy pillanatig sem unalmasak a beszélgetések. Aki bármikor meg tud nevettetni. Aki támaszt nyújt, és akire lehet számítani. Mert csak egy ilyen ember mellett lehet leélni évtizedeket, még úgy is, ha közben azért vannak hibái.