Felesleges dolgok, amiket ne vegyél meg a gyerekednek

Az első gyermek megszületése talán az ember életének legcsodálatosabb élménye. Hosszú hónapok feszült várakozása előzi meg, és az újdonság varázsa már a babavárás első pillanatától kitölti a mindennapokat.

Ilyenkor az ember úgy érzi, hogy mindent meg kell adnia születendő gyermekének, és ez persze így is van rendjén. A gond az, hogy mára már egy teljes iparág épült erre a jelenségre és ezrével találhatunk olyan babakelengyének, kiegészítőnek, fontos eszköznek mondott termékeket, amelyekre egy gyakorlott szülő csak nevetve legyintene. Nem úgy a tapasztalatlan, aki bármit megvenne, hogy amikor megszületik a trónörökös, akkor semmi se hiányozzon. A helyzet azonban az, hogy egy újszülöttnek nincs szüksége túlságosan sok mindenre, erre a felismerése azonban sokan csak akkor jönnek rá, amikor már élesben tapasztalják meg a dolgot. Persze ahány baba – és ház -, annyi szokás, vannak olyan kiegészítők, amelyeket egyes családok sokszor használnak, míg mások soha, de a legjobb tanács, ami ezzel kapcsolatban adható, az az, hogy ne vásároljunk sokkal előre, mert bőven lesz időnk akkor is beszerezni azt ami tényleg hiányzik, amikor már ott van a csöppség, velünk.

Vannak olyan jolly joker felesleges cuccok, amiket azonban sok szülő megvesz. Kezdetnek mindjárt kiemelhetjük a pelenka kérdést: teljesen felesleges százszámra venni az egyes méretet, hisz megsaccolni sem tudjuk, hogy mekkora súllyal születik babánk és mennyire gyorsan nő az elején. Ugyancsak várjunk a különböző hintákkal, pihenőszékekkel, és bár hihetetlennek tűnik, de előre ruhából se vegyünk húsz-harminc garnitúrát (legalábbis ugyanabból a méretből). Az ágy fölé lógatható forgójáték éppúgy felesleges, mint a baldachin. A kiságy ugyanis a nyugalom szigete, oda akkor kerül a bébi, amikor aludnia kell. Van azonban valami, ami elsőre óriási viccnek tűnik, ám a valóságban rendkívül hasznos, ez pedig a popsi törlő melegítő gép. A hidegtől ugyanis egyrészt éjszaka felébred a baba, másrészt hajlamos azonnal pisilni, ami kellemesen langyos popsi törlővel kiküszöbölhető. Legyünk tehát körültekintőek és véssük az eszünkbe, hogy akkor sem vagyunk elkésve, ha a kérdéses termékeket csak akkor rendeljük meg, amikor már élesben látjuk, hogy szükségünk van rájuk.