Fél a nyilvánosság előtt és a körülötte lévőkkel való beszédtől

A szorongás az első randin, vagy amikor először beszél közönség előtt, teljesen normális, de amikor a bizonytalanság és a félelem érzése különféle hétköznapi helyzetekben fennmarad és általánossá válik, akkor fóbiáról beszélhetünk. A nyilvános beszédtől vagy másokkal való beszédtől való félelem a társadalmi szorongáshoz kapcsolódik, amely egy valódi, de kezelhető állapot.

Ha szinte minden interakció a körülötted lévőkkel kínszenvedés, akkor ez lehet szociális fóbia, pszichiátriai állapot, amely gyakorisága szerint a harmadik a depresszió és az alkoholizmus után. A pszichológusok azt mondják, hogy normális, ha érzelgőssé válik, mielőtt nyilvánosan beszél, mielőtt egy fontos első személyes vagy szakmai találkozóra megy, vagy egy olyan vizsga előtt, amelynek nagy jelentőséget tulajdonít. Ezek az érzelmek elevennek érzik magukat, és az adrenalin-kisülések révén felkeltik a beszélgetőpartner figyelmét. Más fóbiákhoz hasonlóan a szociális szorongás is félelemreakció valamire, ami valójában nem veszélyes – bár a test és az elme úgy reagál, mintha a veszély valós lenne. Ez azt jelenti, hogy az érintett személy fizikai félelmet érez, például szaporább szívverést és gyorsabb légzést, hogy megvédhessük magunkat. Szociális fóbia esetén ez a válasz túl gyakran, túl erősen és olyan helyzetekben aktiválódik, amikor nincs oka aktiválni.

Mivel a fizikai érzések valódiak és néha meglehetősen erősek, a veszély a lehető legvalóságosabbnak tűnik. Így a személy elakadhat, és úgy érezheti, hogy nem tud kölcsönhatásba lépni. Ahogy a test megtapasztalja ezeket a fizikai érzéseket, az elme félelmen és idegességen megy keresztül. A szociális fóbiában szenvedők hajlamosak úgy értelmezni ezeket az érzéseket és érzelmeket, hogy elkerüljék a helyzetet („Ha a szívem heves, az azt jelenti, hogy ez veszélyes, ezért jobb, ha nem teszem!”).