Ezeket a dolgokat rendszeresen cseréljük le otthon!

Míg mondjuk egy autó esetében ritkán felejtjük el, hogy elérkezik az aktuális szerviz és ezzel együtt a kopó alkatrészek cseréjének az ideje, az otthonunkban már jóval megengedőbbek vagyunk azokkal az elhasználódott kiegészítőkkel, amiket rég ki kellett volna dobni.

Ez persze nem csak figyelmetlenség, vagy nemtörődömség miatt lehet csak így, hisz sokan nem is gondolunk rá, hogy vannak olyan dolgok a lakásban, amit időnként bizony újra kellene cserélni. Egyszerűen azért, mert még tökéletesen működik, vagy, mert nem látszanak rajta az elhasználódás jelei. Ilyenek például a fiók mélyén lapuló fűszerek. Sokunk fejében az a – tév – hit van, hogy a szárított növények az idők végezetéig megőrzik a szavatosságukat, és való igaz, a szó szoros értelmében megromlani nem fognak. Azonban rengeteget veszítenek az aromájukból és ezzel együtt a minőségükből – főleg ha már felbontottuk -. Egy évnél tovább nem tanácsos tartogatni egyiket sem, különben lehet, hogy a következő használat után nem fogjuk érteni miért nem elég zamatos az elkészült étel.

Higiénia okokból ugyancsak sűrűen kellene cserélni a mosogatószivacsot – akár hetente is -, akárcsak a WC-kefét. Általános jelenség az is, hogy a fogkefénket sokkal tovább használjuk, mint ahogy azt a gyártók ajánlják, ugyanis egy-két havonta cserélnünk kellene azt is – függetlenül attól, hogy manuális, vagy elektromos a készülék -. Nagy segítség, hogy a legtöbb terméken ma már van jelölés – általában egy színes sáv -, ami ha elkezd kopni, akkor abból látjuk, hogy megérett az idő egy új vásárlására. A lakásban található szűrőkkel is érdemes vigyázni, legyen szó akár a porszívóról, vagy a víztisztító kancsóról. Mindkét esetben ellenőrizzük rendszeresen – kancsónál kéthetente, porszívónál legalább havonta -, hogy nincs-e szükség cserére, illetve tisztításra.