Ez lenne a hosszú párkapcsolatok titka?

Nagyjából minden ember maga mögött hagyja előbb-utóbb az ifjonti hév éveit és szeretne megállapodni, gyerekeket vállalni és boldog nyugalomban élni. Ehhez azonban nemegyszer hosszú és rögös út vezet, hisz nem elég, hogy meg kell találni azt a társat, akivel mindez kivitelezhető, de őt meg is kell tartani.

Ez pedig ugyan elsőre lehet, hogy könnyűnek tűnik, – főképp, amíg tart a rózsaszín köd időszaka -, ám valójában az egyik legnehezebb feladat a világon. Ugyanis az évek – évtizedek – alatt a számtalan felemelő és felejthetetlen pillanat mellett bizony az élet tartogat nehézségeket is, és egy házasságban vannak olyan időszakok, amikor csak nagy nehézségek árán lehet azt egyben tartani. Szakemberek éppen ezért megpróbálták összeszedni, hogy mik azok a tényezők, tippek és trükkök, amikre odafigyelve nagyobb eséllyel indulhatunk. Az egyik legfontosabb ilyen, az a különböző nézeteltérések kezelése, és az arra adott válaszaink milyensége.

Kiemelt jelentőséggel bír, hogy amikor valamilyen feszültség van a pár tagjai között, akkor azt a lehető leggyorsabban fel kell oldani, azaz nem szabad halogatni, és úgy tenni, mintha minden rendben volna. Azonban ha már megtörtént a megbántás, akkor azon minél gyorsabban túl kell tenni magunkat és mielőbb megbocsátani. Ami azonban talán még ennél is fontosabb, az az, hogy soha ne vegyük garantálnak a másikat. A szerelem – illetve inkább a kiegyensúlyozott párkapcsolat – legnagyobb ellensége ugyanis nem a harag, vagy a gyűlölet, hanem a totális érdektelenség. Ha napok, hetek – extrémebb esetben pedig hónapok – telnek el úgy, hogy nincsenek mély, meghitt beszélgetések, intim pillanatok, akkor bizony az egy nagyon rossz út, aminek a vége sokszor egy igen komoly krízis. Ha azonban valamiért mégis eljutunk erre a pontra és ezt sikeresen fel is ismerjük, akkor egy pillanatnyi elvesztegetett időnk sincs. Ilyenkor azonnal forduljunk szakemberhez, egy párterapeuta ugyanis hatalmas segítséget jelenthet, még reménytelen helyzetben is.