Egy ritka medvelepkében először rögzített fejlődési rendellenességeket találtak

A Menetries medvelepke (Arctia menetriesii) az egyik legritkább és legszegényebben vizsgált medvelepke faj. Annak ellenére, hogy felnőtt egyedei nagyok és élénk színűek, nehéz észrevenni őket, mert nem vonzza őket a fény, éjszaka nem aktívak és vonakodva repülnek. Jelenleg a faj csak két országban él – Finnországban és az Orosz Föderációban, és mindkettő vörös listáján szerepel, mivel előbbiben adathiányos, utóbbiban sérülékeny.

Jevgenyij Koshkin, az Orosz Tudományos Akadémia távol-keleti részlegének Vízügyi és Ökológiai Problémák Intézetének kutatója 13 éven át folyamatosan kereste a megfoghatatlan Menetries medvelepkét élőhelyén, a Bureinsky Természetvédelmi Területen, Habarovszkotól északra, 400 km-re, Oroszországban, de csak 2018-ban találta meg, ami 34 év alatt e faj első nyilvántartása volt ebben a régióban. Ilyen dolog nagyon ritka. Miután nőstény lepkéből gyűjtött petéket, Koshkin laboratóriumi körülmények között dokumentálta a faj biológiáját, és a nyílt hozzáférésű, szakértők által felülvizsgált Nota Lepidopterologica tudományos folyóiratban leírta szakaszait. Először publikáltak e faj összes fejlődési szakaszáról részletes fényképeket.

Laboratóriumi körülmények között a Menetries medvelepke fejlődési ciklusa a tojástól a felnőtt egyedig 72 és 83 nap között tart. A nőstény lepke által fogságban rakott 105 petéből azonban csak 13 vált felnőtté, és ezek közül csak négy tudta széttárni a szárnyát. Az utolsó lárvafázisban a lárvák körülbelül 75% -a pusztult el közvetlenül a költés előtt, és a túlélőkben számos metamorfózis-rendellenességet figyeltek meg. Ez az első alkalom, hogy a bábok ilyen rendellenességeit és morfológiai hibáit dokumentálják a Menetries tigrismolyában, és lehetséges, hogy a természetben is hasonló módon fordulnak elő.