Dolgok, amiken nem érdemes spórolni

Tudatosan vásárolni – és úgy általában gondolkodni – nagyon fontos, főképp napjainkban, amikor a pénztárcánk mellett a bolygó megóvása is égető fontosságú feladat. Számtalan életmódbeli döntéssel segíthetjük elő, hogy ne rakjuk tele otthonunkat felesleges kacatokkal, a ruhatárunkat olyan darabokkal, amiket szökő évente egyszer sem húzunk fel, no és persze a hűtőnket olyan ételekkel, amelyeknek a fele majd a kukában landol.

Ha megvan bennünk az elhatározás, akkor az élet szinte minden területén át tudunk állni arra, hogy alaposan megfontoljunk minden vásárlást és tényleg csak azokat a dolgokat vegyük meg, amire valóban szükségünk van. Ehhez első lépésként érdemes a minket érő impulzusokat a minimálisra csökkenteni, hisz a reklámok – melyek ma már a mindennapjaink egészében ott vannak, kezdve a tévétől a közösségi oldalakon át az utcákig bezárólag – az elsődleges okai az impulzusvásárlásoknak. Nehéz folyamat átállni, ám kétségkívül megéri.

Igen ám, de idővel rádöbbenünk majd, hogy a tudatosság része az is, hogy felismerjük, mi az, amin nem szabad spórolni, mert bizonyos dolgok esetében hatványozottan igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve. Alapszabály, hogy a biztonságon sosem szabad spórolni, hiszen egy életünk van, az egészségünk megóvása nem mérhető pénzben. Éppen ezért semmilyen védőfelszerelésen sem szabad garasoskodni, legyen szó szénmonoxid jelzőről, vagy motoros ruháról, de autóvásárlásnál is inkább válasszuk a több légzsákkal rendelkező modellt egy kis felárért. Ugyancsak bölcs dolog, ha az olyan dolgoknál, amelyek véglegesek, nem a költségvetés az elsődleges szempont. Egy házépítésre éppúgy igaz ez, mint egy tetoválásra, hisz ha ezek elkészültek, akkor jó eséllyel örökösek, így nem igényel különösebb magyarázatot, hogy miért is érdemes inkább a drágább, de minőségibb utat választani. Végül pedig ott van még az étkezés, hisz az vagy, amit megeszel, és ez jórészt tényleg így van. Szervezetünk abból épül, amit elfogyasztunk, ennélfogva amennyire pénztárcánk engedi, vásároljunk egészséges, friss, bio élelmiszereket.