Az ülőmunka veszélyei

Sokáig nem is tulajdonítunk neki nagy szerepet, pedig rengeteg modern kori probléma gyökere az ülőmunkában rejtőzik. Tulajdonképpen érthető, hisz pár évtizeddel ezelőttig az emberek java része nem egy székben ülve töltötte ébrenlétének nagy részét.

Mára ez azonban gyökeresen megváltozott. A kétkezi munka elöl a legtöbben egy irodába menekültek és a társadalom jelentős része a nap túlnyomó részét egy többé-kevésbé ergonomikus ülőalkalmatosságban tölti, holott az emberi test nem erre lett kitalálva. Elsőre talán meglepő, de akik helyesen, egyenes gerinccel ülnek – márpedig a legtöbbünkre ez sem igaz -, még az ő gerincük is sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, mint azoknak, akik állnak. Tévhit, hogy az ülőmunka a legkevésbé megerőltető, mert bár érzésre lehet, hogy így van, ám hosszútávon a helytelen testtartás hatalmas károkat képes okozni. Nem csupán meszesedés, sérv alakulhat ki, de a szalagok, izmok is megkötnek, ami évek alatt szép lassan egy olyan állapotot eredményez, ami akár folyamatos panasszal is járhat.

A jó hír, hogy tehetünk azért, hogy ennek a kialakulását megelőzzük. Két dologra kell nagyon odafigyelnünk. Az egyik, hogy válasszunk olyan ülőhelyet, amely olyan testtartást tesz lehetővé, ami a lehető legkevésbé terheli meg a gerincünket, izmainkat és ízületeinket. Sokan félvállról veszik ezt a kérdést, ám ez legalább annyira fontos, mint a jó minőségű matrac, tekintve, hogy közel annyi töltünk munkában, mint alvással. Legyen azonban bármilyen tökéletes székünk is a munkahelyünkön, sajnos önmagában ez nem elég, hisz az ülőmunka mindenképp megterheli a szervezetünket. Ezért legalább ilyen fontos, hogy megfelelő időközönként átmozgassuk az érintett területeket. Érdemes egy mini edzéstervet összeállítani (de ehhez kérhetjük gyógytornász segítségét is), és legalább óránként tartani pár perc szünetet, amikor ezt elvégezzük. Ez nem csak a gerincre és az izmokra, de az emésztőrendszerünkre és a keringésünkre is jótékony hatással lesz. Eleinte talán nehéz rávenni magunkat, hogy megszakítsuk a tennivalókat, ám amint rutinná válik, észre fogjuk venni, hogy sokkal kevésbé fáradunk le a nap végére és bizony hosszútávon is csak így óvhatjuk meg egészségünket.