Az illatpályák elősegíthetik az elefántvédelmet

Az új kutatások azt mutatják, hogy az utazó elefántok nagy figyelmet fordítanak a más elefántok által hagyott trágya és vizelet illataira. A tudósok figyelemmel kísérték a jól használt utakat, és megállapították, hogy a vad afrikai szavanna elefántok – különösen azok, akik egyedül utaznak – „nagyon figyelmesek” voltak, szimatoltak és követték az ösvényt.

Ez azt sugallja, hogy ezek az illatok „nyilvános információs erőforrásként” működnek – állítják az Exeter és az Elephants for Africa kutatói. Most további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy az emberek létrehozhatnak-e mesterséges elefántutakat az elefántok eltereléséhez a farmoktól és falvaktól, ahol az emberekkel való konfliktus pusztítást okozhat a közösségek számára. Alternatív megoldásként illatpályák is elhelyezhetők az elefántpopulációkat összekötő útvonalak hatékonyságának javítása érdekében a védett területek között. „Megállapításaink szerint az elefánt szaglásának fontos szerepe van a távolságtartásban” – mondta Connie Allen vezető szerző, az Exeter Állattartás-kutatási Központjának munkatársa.

„Amint az elefántok követik ezeket az ösvényeket, lerakják saját vizeletüket és trágyájukat, ami megerősíti az utak jelenlétét a jövőbeni elefántok számára.” Nagy lehetőségeket látunk arra, hogy ezeket a megállapításokat az elefántok kezelésére és megőrzésére alkalmazzák – elsősorban az elefántok mozgásának manipulálására szolgáló módszerként. „Ezt a vizsgálatot Botswanában végeztük, ahol az elefántokat fenyegető fő probléma az emberekkel való konfliktus.” Azáltal, hogy eltávolítjuk a létező illatos utakat, amelyek az elefántokat szoros összehozzák az emberekkel a problémás területeken, és átirányítjuk őket, talán csökkenthetnénk az ilyen konfliktusokon. „A javasolt technika segítheti Botswanában az elefántok újracsatlakozását Afrika déli részén.