Az evészavar sok embernek jelent problémát

Az élethez szükségünk van az evésre, vannak azonban olyan emberek, akik nem tudnak bűntudat nélkül ételhez nyúlni. Az evészavarok a pszichoszomatikus kórképek betegségei. Pszichoszomatikus tünetek kialakulásakor a test kifejező eszköze egy rejtett lelki problémának, így az étkezéssel és testsúllyal kapcsolatos zavarok nem kiindítói, hanem következményei a problémáknak.

Az evészavaroknak két fő típusa van, az anorexia nervosa (kóros soványság és a bulimia nervosa (kóros falánkság). Mivel ezeknek a betegségeknek a kialakulása lelki okokra vezethető vissza, kezelésük is pszichológiai, pszichiátriai gondozást igényel. Mindkét betegség kezdődhet fogyókúrával, amit egy magát kövérnek tartó ember kezd el, amit aztán a beteg nem tud kontrollálni, nem képesek abbahagyni az állandó súlyellenőrzést. Ha a fogyókúrázó személy rendelkezik bizonyos háttértényezőkkel – önértékelési gondok, kényszeres viselkedésre való hajlam, tökéletességre törekvés. akkor könnyen kialakulhat az evészavar.

A környezet gyakran elítéli ezeket a betegeket, azt gondolják, a beteg okozza magának a problémákat és a megoldás az, ha elkezd enni, vagy abbahagyja a falásrohamokat és az önhánytatást, túlzásba vitt vízhajtó- és hashajtó használatot. Az anorexia fő tünete a nagyon alacsony testsúly a beteg kövérnek érzi magát akkor is, ha zörögnek a csontjai. A sok koplalás miatt elmarad a menstruáció, az éhségérzetet kontrollálják, legfőbb félelmük, hogy nagyon elhíznak, ha nem figyelnek oda a táplálkozásra. Sokszor a testedzést is túlzásba viszik. Az anorexia gyakran vált át bulimiába, legfontosabb tünete a gyakori falásrohamok, amikor az egyébként tiltott, magas kalóriatartalmú ételeket tömi magába. Ezt követi a bűntudat, majd a kompenzálás: önhánytatás, hashajtók szedése, vagy túlzott testedzés, hogy megszabaduljon a bevitt kalóriáktól. Mindkét betegség esetében fontos az időben megkezdett kezelés, leggyakrabban pszichoterápia, ami kiegészülhet gyógyszeres kezeléssel.