Apróságok, amikre túl sokat költünk, feleslegesen

Az embernek időnként rendbe kell tennie a pénzügyeit, hisz egyébként egy állandó figyelmet igényelne, hogy koordináljuk a bevételi és a kiadási oldalt, s bár erre páran képesek, a nagy többség csak időnként szembesül a ténnyel, miszerint közel sem marad annyi pénz a zsebében, mint ahogy azt a bevételei indokolnák.

Természetesen van, amikor ez a jelenség nem igényel különösebb magyarázatot, mert jól tudjuk, hogy mi az, amire költünk és hogy annak oka és célja van. Ilyen lehet egy induló vállalkozás tőkével való támogatása, de egy lakásvásárlás, vagy felújítás is, no és persze ezernyi más dolog, amitől időnként megcsappan a családi kassza. Ám amikor semmi ilyen nem áll a háttérben, és egyszerűen csak azt vesszük észre, hogy hiába keresünk – illetve keres a család – évről-évre többet, egyszerűen nem nőnek megfelelő ütemben a megtakarítások és a befektetések, akkor érdemes a dolgok mélyére nézni. Ugyanis a legtöbb esetben két tényező okozza a jelenséget, és mind a kettő a modern kor keserű vívmánya.

Az egyik az, amikor egész egyszerűen elinflálódik az életszínvonalunk. Erről javarészt mi magunk tehetünk – no és persze a marketingbe ölt milliárdok, amelyek elhitették velünk, hogy ez a normális -, ám tenni ellene nem olyan könnyű. Ez a jelenség gyakorlatilag azt takarja, hogy amikor szép lassan fejlődünk és egyre többet és többet keresünk, akkor azzal párhuzamosan egyre többet is költünk, így a vagyonunk érdemben még évtizedes távlatban sem gyarapszik. Ez az egyik legnagyobb hiba, amit a pénzügyeink kapcsán elkövethetünk, ezért ennek elkerülésére fokozott figyelmet kell fordítani. A másik jellemző gond, hogy az emberek a rengeteg reklám és marketing hatására egy csomó olyan szolgáltatásért és használati tárgyért fizetnek, amire amúgy nincs is szükségük. Ezek észrevétlenül épülnek be az életünkbe, szép lassan az évek alatt. Banki szolgáltatások, amelyeket soha nem vettünk igénybe, előfizetések, amelyeket nem nézünk és nem olvasunk, kondi bérletek, ahová nem járunk. Szinte minden családban össze lehet szedni egy csokorra valót ezekből és bizony a sok kicsi – főleg, ha nagyon sok -, tetemes összeget ki tud tenni havi szinten is. Ezeket időnként nézzük át, és ami nem létszükséglet, azoktól zokszó nélkül váljunk meg.