Apró dolgok, az egészségesebb életért

Amíg az ember fiatal, addig úgy érzi, hogy övé az egész világ. Bármit megtehet, mindenhez van ereje, és persze minden akadályon könnyedén átjut. Aztán ahogy telnek-múlnak az évek, úgy lesz minden egyre nehezebb és komplikáltabb.

Hisz a felnőttkor velejárója, hogy az örömteli pillanatok mellett bizony tartogat jócskán borúsabb napokat is, ám még ha mentálisan pozitívak is tudunk maradni – minden gond dacára -, ahogy idősödünk, úgy fogjuk egyre inkább tapasztalni, hogy az egészségünk nem képes lépést tartani a belső fiatalságunkkal. Szerencsére egyre nagyobb divat a megelőző életmód, ismét divatba jött a sportolás, a testedzés, ám nagyon sokan csak akkor döbbennek rá, hogy oda kellene figyelniük a szervezetükre, amikor már baj van. Ezt elkerülni tényleg csak úgy lehet, ha hosszú távon teszünk azért, hogy az egészségünk fennmaradjon – ne csak a húszas éveinkben, hanem még évtizedekkel később is -. Sokan úgy hiszik, hogy ennek feltétlenül nagy ára van, és teljességgel aszkéta módon kell étkezni, valamint heti több alkalommal izzadni a súlyok alatt, ám az igazság az, hogy már egészen apró dolgokkal is nagyon sokat segíthetünk magunkon.

Unalomig ismételt frázis, ám nem véletlenül, miszerint az vagy, amit megeszel. Ezzel együtt nem kell vasszigorral megválogatni minden egyes falatot, elég, ha az alapokra odafigyelünk. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, halat, sovány húst és persze ne feledkezzünk meg a multivitaminokról, táplálékkiegésztítőkről sem. Emellett a mozgás is fontos, ám ha nincs időnk edzeni járni, az még nem a világ vége. Sétáljunk, amikor csak megoldható, már ezzel óriásit léptünk előre az állandó autózással szemben. Figyeljünk oda a hidratáltságra is, – ha kell, eleinte vegyük igénybe alkalmazás segítségét -. A megfelelő vízfogyasztás roppant fontos és egyben egyszerűen kivitelezhető is. Feküdjünk le időben, és aludjunk eleget, azaz legalább 7 órát. Amennyire lehet, kerüljük a stresszt, és minden nap iktassunk be egy kis énidőt – erre talán a meditáció a legalkalmasabb -. Jegyezzük meg jól, hogy fontos a pénz, ám az egészségünk és a nyugalmunk mindig fontosabb, hisz hosszútávon csak így maradhat meg a megfelelő egyensúly.