Állandóan túlköltekezel? Ez lehet a megoldás!

Sajnálatos módon az emberek nagy részének a pénzügyi kultúrája nincs azon a szinten, amin lennie kellene. Ez persze érthető, hisz sehol sem oktatják, nem készítenek fel a nagybetűs életre és a vele járó problémákra.

Ám amikor a felnőtt élet kezdetét veszi, sokan arra döbbennek rá, hogy képtelenek beosztani a fizetésüket és ez akkor sem változik meg, amikor családot alapítanak. Hiába lesz közös a kassza és immáron két fizetésből lehet gazdálkodni, a vége úgyis minden hónapnak az, hogy elfogy a pénz. Érdekes, hogy ez közel sem az átlag alatti bevétellel rendelkezőket érinti csupán, rengetegszer előfordul középosztálybeli családoknál is. A problémára – amely amúgy rendkívül stresszessé teszi az embert, emiatt muszáj kiutat találni – két megoldás lehetséges. Az első, ami triviális, az az, hogy több pénzt kell keresni. Ezzel két probléma van. Az egyik, hogy ez csak véges módon folytatható, hisz nem lehet második-harmadik, vagy ha még szükséges, akkor negyedik mellékállást is végezni. A másik gond, hogy általában a mentalitás okozza azt, hogy elfogy a pénz, ha pedig azon nem változtatunk, akkor bizony a több bevétel is ugyanúgy kifolyik majd a kezünkből.

Sokkal eredményesebb, ha a jól bevált kategóriák szerint rendszerezzük kiadásainkat. Egy hónapig szigorúan vezetni kell minden költést, majd a hó leteltével mindegyiket felcímkézzük. Vannak a kötelező kiadások (ilyen egy hitel, vagy az áramszámla, de ide számoljuk a megtakarítást is), vannak a szükségesek, valamint az elhagyhatóak és végül a luxus kiadások. Ennek megfelelően rendezzük sorba a költéseinket és ott húzunk egy vonalat, ahol elfogy a büdzsé. Ennyi kiadást engedhetünk meg magunknak. Innentől kezdve pedig nincs más dolgunk, mint a lista szerint élni. Ha azt szeretnénk, hogy több mindenre jusson, nos, akkor lehet plusz bevételi forrás után nézni, azonban arra ügyeljünk, hogy ezzel párhuzamosan a lista ne bővüljön, hisz akkor egy ördögi körbe kerülünk. Sokkal jobban járunk, ha inkább a megtakarításainkat növeljük, hisz hosszútávon az egy pótolhatatlan biztonságérzetet nyújt, amit semmilyen tárgyi javak sem helyettesíthetnek.