A török konyha legismertebb ételei
A török konyha az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb Európában, ami nem is csoda, hiszen sokoldalú, és szemet gyönyörködtető ételekkel rendelkezik, amelyek rendkívül finomak is. Keverednek a hagyományos elkészítési módok a modern újításokkal és az ebből kapott ötvözet egy igazán sajátságos kultúrát alakított ki.
A leghíresebb török ételek húsból készültek, a Kebab fokhagymával, paradicsommal, hagymával, és zöldpaprikával ízesített bárányhús, amelyet kockára vágnak, majd ezt nyársra fűzik és grillezve tálalják. Az Igara egy török vegyestál, amely bárány kolettből, májból, vesevelőből, valamint borjú- és szarvasmarha húskockából áll, amelyet szintén grilleznek. Egy másik török ínyencség a rétegezett hússzeletek függőleges nyárson való lassú pirulása, amely garantáltan friss és ínycsiklandozó étel. A török konyha zöldségből készült ételekkel is rendelkezik. A legtöbbször olívaolajban sütött zöldségek mellé fokhagymamártást vagy paradicsomszószt tálalnak. Egyik alapélelmiszerük a padlizsán, melyet megtöltenek darált hússal, paradicsommal, és hagymával.
Törökország a tenger gyümölcseiről is híres, hiszen a garnélarákból, makrélából, valamint tintahalkarikákból készült nyársakat pikáns csemegévé varázsolják különböző zöldségekkel feldobva. Édességeik közül a leghíresebbek a gyümölcszselék, valamint a a cukrozott gyümölcsök, és persze a Baklava, amelynek 12 variációja ismert, és olyan neveket adtak ezeknek, mint a Szultán, Szeráj, Asszonyajkak stb. A Baklavák papírtésztából készülnek, ezt megkenik vajjal, majd darált pisztáciával meghintik dióval, mogyoróval és tejszínhabbal ízesítik, és krémekkel töltik fel. Ez az ínycsiklandozó édesség Európa legfinomabb és leghíresebb édességei közé tartozik.