A tanulmány feltárja a klímaváltozás drámai hatását Sierra Nevadában

Kaliforniában az éghajlatváltozás hatásai egyre nyilvánvalóbbak. Kapcsolja be a híreket, és hallani fog az extrém hőhullámokról, az aszályról és az államot sújtó gyakori erdőtüzekről.

„Az éghajlatváltozás az egyik legnagyobb kihívás a társadalomban” – mondta Michael McGlue, a Kentucky-i Egyetem Művészeti és Tudományos Főiskola Föld- és Környezettudományi Tanszékének docense. „Kalifornia, a legnépesebb állam és a világ egyik legnagyobb gazdasága, komoly fenyegetésekkel szembesül a forró, száraz időjárás miatt. Ez abban nyilvánul meg, hogy az államban jelenleg négy, nagyrészt megfékezetlen tűz ég.” Az éghajlatváltozás jelentős hatással lesz a Sierra Nevada hegységre, amely az állam keleti határa mentén húzódik. A Sierra Nevada hava az állam legfontosabb vízforrása. Normál körülmények között télen hó esik a hegyekre, és tavaszig fagyos állapotban marad. Ezután megolvad és a nagy folyókba fut, amelyek Kalifornia középső és déli részében táplálkoznak, hatalmas mezőgazdasági területeket és városi területeket tartva fenn.

Az Egyesült Királyság kutatói által vezetett új tanulmány azonban feltárja, hogy az éghajlatváltozás milyen drámai módon befolyásolta a Sierra Nevada vízi ökoszisztémáit, és intézkedéseket sürget azok védelme érdekében. „Az éghajlatváltozás megzavarja a víz körforgását Sierra Nevada-ban olyan módon, amelyet nehéz megjósolni, ami a vízkészletek korlátozásával csökkenti a társadalom ellenálló képességét” – mondta McGlue, a tanulmány vezető szerzője. „Következésképpen az olyan súlyos veszélyek, mint az aszály, árvizek és erdőtüzek minden korábbinál jobban fenyegetik Kaliforniát.” McGlue és csapata a Sierra keleti oldalán, a kaliforniai Mono megyében, egy kis jégtónál, végezte tanulmányát. Ott a csapat üledékmagmintákat szerzett a tó aljáról, és „le tudták olvasni” az üledékrétegeket a mintákból.