A szobanövények gondozása télen

A szobanövényei nem mentesek az életveszélyes kihívásoktól télen, még akkor sem, ha szabályozott hőmérsékletű éghajlaton él. A beltéri növényeket, legyen szó egész évben termő szobanövényekről vagy olyan növényekről, amelyeket beltérbe vitt át télire, számos stressztényező befolyásolhatja a gondozást, beleértve a nappali melegtől az esti hidegig ingadozó hőmérsékletet, a száraz levegőt és a rövid nappalokat, amelyek csökkentik a fénymennyiséget. Tartsa életben virágzó szobanövényeit, módosítsa gondozásukat az év hűvösebb hónapjaiban.

A különböző növényfajok téli gondozási igényei jelentősen eltérhetnek, ezért mindig végezzen egy kis kutatást, hogy megismerje növényei különleges igényeit. A következő tippek jó általános iránymutatást adnak, de például az amarillisz vagy a mikulásvirág pontos szükségletei különböznek egy gyorsan kúszó pothostól vagy egy cserepes muskátli növénytől, amely télen beltérbe kerül. Általában próbálja utánozni azon régiók téli körülményeit, ahol a faj őshonos. Például a dzsungel trópusairól származó növények, ahol a téli és nyári körülmények között kicsi a különbség, gyakran nem ugyanolyan a nyugalmi időszak, mint a mérsékeltebb övezetekből származó növények esetében. Noha vannak általános irányelvek, ne feledje, hogy a cél mindig az, hogy a lehető legjobban utánozza a növény természetes szabadtéri téli élőhelyét.

Talán ellentmondónak hangzik, de a legtöbb szobanövénynek kevesebb vízre van szüksége télen. Bár igaz, hogy a téli levegő szárazabb, a növények lassabb növekedést tapasztalnak a hidegebb hónapokban; némelyik teljesen el is alszik. Ezért a növényeknek kevesebb vízre van szükségük a hidratáláshoz, és a túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet. Ne feledje, hogy a különböző növényeknek más-más vízigényük van – a szárazságtűrő kaktuszok és más pozsgás növények esetleg egyáltalán nem szorulnak öntözésre, míg egyes trópusi növények rendszeres öntözést igényelhetnek.