A szívverés segíthet a tudat jeleinek észlelésében a kóma utáni időszakban

A Liege-i Egyetem (Belgium) és az Ecole normale superieure – PSL (Franciaország) által közösen végzett új tanulmány azt mutatja, hogy az elektroencefalográfiával (EEG) mért szív-agy kölcsönhatások újszerű diagnosztikai utat jelentenek a tudatzavarral küzdő betegek számára.

A tudományos közösség már tudta, hogy egészséges résztvevőknél az agy reakciója a szívverésre összefügg az észleléssel, a testtel és az öntudattal. Most megmutatjuk, hogy klinikailag értelmes információkat nyerhetünk, megvizsgálva ezt az interakciót a tudatzavarral küzdő betegeknél. Az elmúlt évtizedekben számos fontos javulás történt ezen betegek diagnosztizálásában, ugyanakkor továbbra is nagy kihívás az öntudat mérése ezeknél a betegeknél, akik nem tudnak kommunikálni. Vizsgálatukhoz a kutatók 68 tudatzavarral küzdő beteget vontak be. 55 beteg szenvedett a minimálisan tudatos állapottól, és ingadozó, de következetes tudati jeleket mutatott, de nem volt képes kommunikálni, és 13 olyan beteg vett részt ebben, aki nem reagál ébrenléti állapotban (korábban vegetatív állapotnak hívták), és akiknél a tudatosságnak semmiféle viselkedési jele nem mutatkozik. Ezeket a betegeket a kómás helyreállítási skálán felülvizsgált standardizált klinikai teszt segítségével diagnosztizálták a tudatos viselkedés értékelésére.

„Mivel ezek a betegek súlyos agysérülésben szenvedtek, előfordulhat, hogy nem tudják mutatni a tudatosság viselkedési jeleit. Ezért diagnózisunkat az agy anyagcseréjére is alapoztuk, mint a tudatosság próbájára. Ez egy korszerű neurovizálás technika, amely a tudatzavarral küzdő betegek diagnózisának javítása érdekében jött létre. Bár ezek a vizsgálatok nagyon informatívak, csak speciális központokban vezethetők be”- mondja Jitka Annen (GIGA Tudat, ULiege). A kutatók rögzítették az agyi aktivitást nyugalmi állapotban (azaz konkrét feladat vagy stimuláció nélkül).