A SARS-CoV-2 antitestekkel rendelkező emberek biztonságban lehetnek a jövőben

Úgy tűnik, hogy azok az emberek, akik korábban a COVID-19-et okozó vírus miatt szenvedtek, legalább néhány hónapig jól védettek a vírussal történő újbóli fertőzéssel szemben – derül ki egy újonnan közzétett tanulmányból.

Ez a megállapítás megmagyarázhatja, miért tűnik az újrafertőzés viszonylag ritkának, és ennek jelentős közegészségügyi következményei lehetnek, ideértve a fizikai munkahelyekre való visszatérésre vonatkozó döntéseket, az iskolába járást, az oltások terjesztésének prioritásait és más tevékenységeket. A tanulmányhoz a Nemzeti Egészségügyi Intézet részét képező NCI kutatói két egészségügyi adatelemző céggel (HealthVerity és Aetion, Inc.) és öt kereskedelmi laboratóriummal működtek együtt. Az eredményeket február 24-én tették közzé a JAMA belgyógyászat folyóiratában. „Míg a rákkutatás és a rákellátás továbbra is az NCI munkájának” elsődleges „fókusza, szívesen adtuk át szerológiai tudományainkat, hogy segítsünk a globális COVID-19-járvány kezelésében, a kongresszus kérésére” – mondta Norman E, az NCI igazgatója.

„Reméljük, hogy ezek az eredmények más tanulmányok eredményeivel együtt tájékoztatják a jövőbeni közegészségügyi erőfeszítéseket és segítséget nyújtanak az irányelvek kialakításában.” „Ennek a tanulmánynak az adatai azt sugallják, hogy azok az emberek, akiknek egy kereskedelmi antitest-teszt eredménye pozitív, úgy tűnik, hogy jelentős immunitással rendelkeznek a SARS-CoV-2 iránt, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb kockázattal kaphatják meg a vírust a jövőben” – mondta Lynne Penberthy, az NCI Felügyeleti Kutatási Programjának munkatársa, aki a tanulmányt vezette. „További kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy meddig tart ez a védelem, kinek lehet korlátozott védelme, és hogyan befolyásolhatják a beteg jellemzői, például a társbetegségek, a védelmet. Mindazonáltal biztat minket ez a korai megállapítás.”