A Sárga Alyssum növényprofilja

A sárga alissum (Aurinia saxatilis), amelyet gyakran aranykosárnak is neveznek, egy évelő növény, amely elterjedt, és áprilistól májusig kis sárga virágokat növeszt függőleges száron. Levelei vonzó kék-szürke színűek. A növény kiemelkedő tulajdonsága kétségtelenül a lenyűgöző virágkiállítása. Azonban ne várjon kellemes illatot; a virágok valójában nagyon rossz szagúak.

A faj csak egy láb körüli magasságot ér el, kissé szélesebb elterjedés mellett, de gyorsan megnövekszik és sűrű virágszőnyeget alkot. Ezáltal hatékony talajtakaró növény. Nyár végén vagy kora ősszel elvetheti a magvakat, vagy télen beltérben is elhelyezheti a palántákat, hogy az utolsó tavaszi fagy után ültesse ki őket. A sárga alyssum virágok közkedveltek talajtakaróként szegélyültetvényekhez és sziklakertekhez. A sziklakertekben a lombok szépen zuhannak a kő fölé. Hagyományos választás nyaralók kertjébe is, és cserépben is termesztheti őket. Ezek a növények meglehetősen szívósak és kevés karbantartást igényelnek. Elviselik a szárazságot és a rossz talajviszonyokat. A legtöbb betegséggel és kártevővel szemben is ellenállóak, beleértve a szarvasokat is. Ráadásul a hasznos rovarokat, például a méheket és a pillangókat vonzzák a kertbe, de valószínűleg meg kell metszeni, hogy szépen nézzenek ki.

Miután a virágzás elhalványul, vágja vissza a sárga alyssumot, hogy elősegítse az újravirágzást. Hasonlóképpen vágja vissza, ha kezd túl lapossá válni. Ez segít megelőzni az agresszív terjedést az önvetés útján. A növényeket ősszel oszthatja fel, ha szaporítani szeretné őket. A sárga alyssum akkor virágzik a legjobban, ha teljes napon nő. Forró éghajlaton azonban a növény valószínűleg élvezni fogja a délutáni árnyékot, hogy megakadályozza a lombozat csökkenését. A sárga alyssum az átlagos és homokos talajt kedveli, kiváló vízelvezetéssel. Elviseli a sekély és sziklás talajt.