A numerikus életkor és a biológiai életkor közötti különbség jelentősen befolyásolja az egészséget

Egy új tanulmány megállapította, hogy a mesterséges intelligenciával (AI) engedélyezett EKG előrejelzése szerint az éves kor és a biológiai életkor közötti különbségek mérhető betekintést nyújthatnak az egészségre és a hosszú élettartamra.

Az AI-modell pontosan megjósolta a legtöbb alany életkorát, az EKG életkora és a tényleges életkor között átlagosan 0,88 év volt a korkülönbség. Számos alanynál azonban sokkal nagyobb volt a különbség, vagy látszólag sokkal idősebbnek vagy sokkal fiatalabbnak tűnt az EKG életkora szerint. A halálozás valószínűsége a nyomon követés során sokkal nagyobb volt azoknál, akik látszólag idősebbek voltak az EKG életkor szerint, azokhoz képest, akiknek EKG kora megegyezett az időrendi vagy tényleges életkorukkal. A kapcsolat még erősebb volt, amikor előre jelezték a szívbetegségek okozta halált. „Eredményeink megerősítik és kiterjesztik korábbi megfigyeléseinket, miszerint az EKG életkora az AI segítségével észlelheti a felgyorsult öregedést, bizonyítva, hogy az EKG által vártnál idősebb korúak hamarabb meghalnak, különösen a szívbetegségekben.

Tudjuk, hogy a halálozási arány az egyik legjobb a biológiai életkor mérésének módjai közül, és modellünk ezt bebizonyította „- mondja Francisco Lopez-Jimenez, a Mayo Klinika Preventív Kardiológiai Osztályának elnöke. Dr. Lopez-Jimenez a tanulmány vezető szerzője. Amikor a kutatók ezeket az adatokat több szokásos kockázati tényező figyelembevételével módosították, a korkülönbség és a kardiovaszkuláris mortalitás közötti összefüggés még hangsúlyosabb volt. Azoknak a betegeknek volt a legnagyobb a kockázata, akiket az EKG a tényleges életkorukhoz képest legidősebbnek talált, még a túlélésüket előre jelző egészségügyi állapotok elszámolása után is.