A mérges szömörce növényprofilja

A mérges szömörce (Toxicodendron radicans) egy ártalmas gyom, amelyet általában az otthoni tájakon, az utak mentén, az erdőkben és még Észak -Amerika városi területein is megtalálnak. Toxicitása az urushiol nevű aktív irritáló anyagon alapul, amely egy olajos gyanta. Ha az urushiol érintkezésbe kerül az ember bőrének bármely részével vagy belső szerveivel, kiütést okozhat. A háziállatokat ritkábban zavarja a mérges szömörce, de időnként ez is hatással van rájuk.

A mérges szömörce kiütés a kontakt dermatitisz egyik típusa, a bőr gyulladása. Az Urushiol okozza a reakciót, és ez a reakció kiütésben nyilvánul meg, amelyet gyakran hólyagok kísérnek. De ez a reakció kifejezetten allergiás reakció, ezért egyeseknél nagyobb valószínűséggel alakul ki bőrirritáció, mint másoknál: Ha nem allergiás az urushiolra, akkor nem lesz hatással önre. Vannak, akik a mérgező borostyán toxicitását nagyon súlyos kiütésként élik meg, amely kezelést igényel az orvostól, míg mások pusztán irritáló kiütésként élik meg, amelyet csillapíthatnak vény nélkül kapható balzsamok vagy otthoni módszerek, például ékszerfű (Impatiens capensis). A mérges szömörce növény minden része mérgező, nem csak a levelei. A növény mérgező az év minden szakában, még télen is.

Ez az egyik oka annak, hogy fontos, hogy ne csak a leveleinek megjelenésénél lehessen azonosítani: ellenkező esetben előfordulhat, hogy nem tudja, hogy a most levél nélküli növény ön előtt mérges szömörce és ha véletlenül megérinti, bőrirritációt okozhat. Az urushiollal való érintkezés még az elhullott mérges szömörce növényeken is tüneteket okozhat, mert az olajos gyanta öt évig életképes marad. Nemcsak ennek az ártalmas gyomnak a megérintése okoz problémát: a növény lenyelése vagy olyan állat érintése, amelynek szőrme urushiolt tartalmaz, szintén tüneteket okozhat.