A maláriával szembeni természetes immunitás a lehetséges terápiákban segíthet

A WEHI kutatói azonosították, hogy a természetes emberi antitestek miként akadályozhatják meg a malária paraziták bejutását a vörösvértestekbe, potenciálisan jelezve, hogy miként lehetne új védelmi terápiákat kifejleszteni e globálisan jelentős betegség ellen.

A kutatás nagyobb betekintést nyújt abba, hogy az antitestek hogyan blokkolják a Plasmodium vivax malária paraziták bejutását a retikulocitáknak nevezett fiatal vörösvértestekbe. Egy korábbi felfedezésre épít, amely szerint a P. vivax az 1. transzferrin receptorra (TfR1) rácsatlakozik, hogy bejusson a sejtekbe. A Wai-Hong Tham egyetemi docens és Li-Jin Chan PhD hallgató, a WEHI részéről vezetett kutatást Christopher King professzorral, az amerikai Case Western University-től, és a kutatást a Nature Communications publikálta. A malária parazita egy összetett egysejtű szervezet, sokféle fehérjével, amelyek segítik a vörösvérsejtek behatolását, szaporodását és terjedését. A parazita felületén lévő adhezinek kulcsszerű fehérjék, amelyek „kinyitják” a sejteket, lehetővé téve a parazita bejutását.

Korábbi kutatások Pápua Új-Guineában, Thaiföldön és Brazíliában azt mutatták, hogy a P. vivax adhezinek elleni antitestek összefüggésben vannak a fertőzések és a betegségek elleni védelemmel – mondta Tham docens. „Meg akartuk érteni, hogy ezek a természetes fertőzésben előforduló emberi antitestek hogyan gátolják a parazita bejutását. P. vivax fertőzésben szenvedő emberekből származó antitestek kivonásával és vizsgálatával azonosítottuk a P. vivax elleni emberi antitestek különböző módjait. Ezek egyike megakadályozza, hogy a parazita-adhezinek túl közel kerüljenek a retikulocita membránhoz, megtagadva a paraziták belépését”- mondták a kutatók. Ez a felfedezés megnyitja az ajtót ahhoz, hogy nemcsak a P. vivax maláriát, hanem a P. falciparum maláriát is megakadályozhassa, amely világszerte a halálozások másik jelentős oka.