A légszennyezés gyermekkorban nagyobb kockázatot jelent a felnőttkorra nézve

A Stanford által vezetett új tanulmány szerint a gyermekek egy nap alatt rengeteg levegőszennyezésnek, például az autó kipufogógázainak vannak kitéve, és ez akár azt is okozhatja, hogy felnőttkorban magasabb arányban szenvedhetnek szívbetegségekben és egyéb betegségekben.

A Nature Scientific Reports folyóiratban megjelent elemzés az első a maga nemében a levegőszennyezés egyetlen sejt szintű hatásainak vizsgálatára, és egyidejűleg a gyermekek szív- és érrendszerére valamint immunrendszerére egyaránt összpontosít. Megerősíti a korábbi kutatásokat, miszerint a rossz levegő megváltoztathatja a génszabályozást, ami befolyásolhatja a hosszú távú egészséget – ez a megállapítás megváltoztathatja az orvosi szakértők és a szülők gondolkodásmódját a gyermekek levegőjéről. „Úgy gondolom, hogy ez elég meggyőző ahhoz, hogy egy gyermekorvos azt mondhassa, bizonyítékunk van arra, hogy a légszennyezés nemcsak az asztmával és a légzőszervi megbetegedésekkel járó változásokat okozza az immunrendszerben és a szív- és érrendszerben, amint azt korábban bemutattuk” – mondta Mary Prunicki, a tanulmány vezetője.

„Úgy tűnik, hogy a rövid légszennyezésnek való kitettség is megváltoztathatja a gyermekek génjeinek szabályozását és kifejeződését, és talán megváltoztathatja a vérnyomást, ami megalapozhatja a későbbi életben a megnövekedett betegség kockázatát.” A kutatók főleg 6-8 éves gyermekek csoportját vizsgálták a kaliforniai Fresnóban, egy olyan városban, amely az országban az ipari mezőgazdaság és a tűzvészek miatt az ország legmagasabb légszennyezettségével rendelkezik. A Fresno központi légellenőrző állomásain mért folyamatos napi szennyezőanyag-koncentrációk, az időszakos térbeli mintavételből származó napi koncentrációk, valamint a meteorológiai és geofizikai adatok kombinációjának felhasználásával vizsgáltak.