A legjobb szobanövények kezdőknek

Ezek a szobanövények a legjobb kezdetet jelentik a gyűjtemény elindításához. Mindegyik könnyen termeszthető, és általában ellenáll az ingadozó öntözésnek, az egyenetlen vagy rossz fénynek és az ingadozó hőmérsékletnek. Kollégiumi szobákban, irodákban és néha még szomorú sarkokban is boldogulnak.

Megvan az oka annak, hogy az arany pothos (Epipremnum pinnatum „Aureum”) az egyik legnépszerűbb lógó növény a környéken. Őshonos élőhelyén az arany pothos hatalmas sárga és zöld levelekkel rendelkező szörnyeteggé nő. Szobanövényként a növény agresszívan növekszik cserépben vagy lefutó kosarakból minimális gondozás mellett. Könnyen meggyökeresednek egy egyszerű pohár vízben. Jobb gondozással nagy, foltos, érett levelek fejlődhetnek. Egy jól megtermett póknövény (Chlorophytum) csodálatos dolog. A növény könnyen nő kosarakban vagy íves levelű oszlopok tetején. A tarka fajta messze a leggyakoribb. Idővel egy kifejlett növény palántákat vagy eltolódásokat bocsát ki a hosszú száron, amelyek lenyűgöző függő növényt alkotnak.

Ezek a palánták könnyen átültethetők új példányok létrehozásához. A póknövények nem válogatósak a víz, a fény vagy a hőmérséklet tekintetében. Ugyanabban a családban, amelybe a dracaena és a liriope is tartozik, a sansevieria (S. trifasciata vagy S. trifasciata laurentii) számos fajtája található, amelyek kivételesen szívósak. Szeretik a sok fényt, de szükség esetén kevesebbet is elbírnak, és nem különösebben foglalkoznak az öntözéssel – mindaddig, amíg nem kapnak túl sokat. Irodai környezetben is boldogulnak. Ha újra telepítésre van szükség, a fő csomó könnyen felosztható. Ezek a növények feltűnő kiegészítői a gyűjteménynek. A kígyónövényen a kardszerű leveleken zöld sávok láthatók. A Dracaena számos fajtája alkalmas otthoni növekedésre. A D. draco és a D. marginata csodálatosan könnyű növények, amelyek sokféle körülményt tolerálnak. Ezek a növények fás szárból ívelő levelekkel rendelkeznek.