A kutya biléta felirata nagy segítséget jelent az állat szökése esetén

Egy kiskutya befogadása hatalmas felelősség és kezdő gazdiként sokan nincsenek vele tökéletesen tisztában, de az első hónapok különösen nagy jelentőséggel bírnak a nevelés tekintetében. Ilyenkor rögzül ugyanis a legtöbb tananyag a kölyökben, ezért aztán érdemes sok időt szánni rá, hogy az alapokat megtanítsuk. Ilyenkor kell kijelölni a területének határait is, mert különben fennáll a szökés veszélye.

Természetesen ezzel együtt is elengedhetetlen egy kutya biléta az állat nyakörvére. Kétségtelen, hogy vannak olyan fajták, amik sokkal kevésbé hajlamosak elkóborolni, ám száz százalékosan biztosak soha nem lehetünk a dolgunkban, így tanácsos minden olyan óvintézkedést megtenni, amivel megkönnyíthetjük a dolgunkat vész esetén. A bőr alá ültetett mikrochip mellett a kutya biléta számít a leghatékonyabb eszköznek, ha egy elveszett állat beazonosításáról van szó. Tudniillik ahhoz, hogy az eb könnyedén hazakerülhessen, elengedhetetlen, hogy egy idegen személy is egyszerűen hozzáférjen a gazdi adataihoz.

Míg ugyanis a chip leolvasásához speciális műszerekre van szükség, addig a kutya biléta ennél jóval egyszerűbben működik. Kellő méret esetén akár több méterről is leolvashatók a rajta lévő információk, ez pedig egy ijedt, félős állat kapcsán hatalmas előnyt jelenthet. Ugyanakkor épp emiatt kell nagyon gondosan eljárnunk, amikor a kutya biléta kiválasztása történik. Egy kölyöknél ez a tábla nem lehet túl nagy, hiszen az roppant kényelmetlen lenne. Tartsuk szem előtt, miszerint ezt pár hónap elteltével cserélnünk kell majd, ekkor kerülhet fel a végleges kutya biléta. A feliratozás tekintetében törekedjünk az egyszerűségre és a letisztult, jól olvasható szövegre. A legnagyobb hangsúlyt az a telefonszám kapja, amin a gazda, illetve a felelős személy folyamatosan elérhető, akár éjszaka is.