A kommunikáció a kulcs a párkapcsolatban, ezért nagyon figyeljünk rá!

Ahhoz, hogy megfelelően tapasztaltak legyünk, ahhoz bizony idő kell, bármiről is legyen szó. Nincs ez tehát másképp a párkapcsolatok esetében sem, éppen ezért teljesen normális, ha az első – második, harmadik – kapcsolatunk előbb-utóbb zátonyra fut még fiatal korunkban, hisz tapasztalatlanul követünk el olyan hibákat, amelyek végzetesek lehetnek.

Idővel aztán rengeteget tanulunk az elkövetett baklövéseinkből, és levonjuk a megfelelő következtetéseket. Ekkora már tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy a kölcsönös szeretet és tisztelet mellett a hosszú és boldog párkapcsolat egyik alappillére a megfelelő kommunikáció. Anélkül ugyanis legyen bármekkora is a szerelem, a felmerülő ellentétek, a hétköznapi problémák előbb-utóbb maguk alá temetnek minket. Ennek az elsajátítása azonban egy hosszadalmas folyamat, ráadásul annyira sokrétű, hogy rengeteg gyakorlatot, türelmet és önzetlenséget kíván. Az első és legfontosabb, hogy tudjuk, mikor kell – és mikor nem szabad – szólni. Vannak ugyanis olyan pillanatok, amikor annak ellenére is le kell ülni és őszintén átbeszélni valamit, hogy ahhoz az ég világon semmi kedvünk nincs, és az is megesik, hogy alig várjuk, hogy végre kiadhassuk magunkból a mérgünket, ám jobb csendben maradni.

A cél ugyanis mindig az, hogy empátiával forduljunk a párunk felé. Soha, egyetlen pillanatra sem szabad elfeledkezni arról, hogy egy csapat vagyunk, és minden esetben a másik támogatása a feladatunk. Emiatt aztán a vádaskodásnak és a személyeskedésnek soha nem lehet helye a megbeszéléseken, mert ezekkel csak mélyíteni fogjuk az esetleges ellentéteket. Amellett, hogy nyugodtan lehetünk eltérő véleményen, még juthatunk konszenzusra. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy nyíltan, őszintén és kompromisszum készen álljunk minden egyes vitához és bármilyen akadályhoz, amit az élet elénk gördít. Ez nem egy egyszerű feladat – és bizony sokak bicskája bele is törik -, ám kellő kitartással és türelemmel elsajátítható.